V troskách MH17 boli kusy ruskej rakety, oznámilo Holandsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lietadlo boeing ukrajina malajzia
Trosku lietadla skúmajú medzinárodní experti. Foto: SITA/AP

AMSTERDAM 11. augusta (WEBNOVINY) – Niektoré z trosiek nájdených na mieste havárie letu MH17 zostreleného na Ukrajine v roku 2014 môžu pochádzať z raketového systému BUK ruskej výroby, uviedli v utorok holandskí prokurátori zo spoločného medzinárodného trestného vyšetrovania tejto havárie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Holandská prokuratúra uviedla, že fragmenty, ktoré zrejme pochádzajú z raketového systému zem-vzduch typu BUK, sú v rukách holandskej bezpečnostnej rady, ktorá vedie civilné vyšetrovanie havárie.

Viac o páde Boeingu 777 na Ukrajine sa dočítate

—–> TU.

Let MH17 havaroval v júli 2014 nad územím, ktoré bolo pod kontrolou proruských povstalcov. Pri páde stroja zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšina boli holandskí občania.

Podľa agentúry AP prokurátori uviedli, že úlomky „vyvolávajú mimoriadny záujem v rámci trestného vyšetrovania, keďže môžu poskytnúť viac informácií o tom, kto bol zapletený do zrútenia letu MH17“.

Obrazom: Na Ukrajine zostrelili malajzijské lietadlo

Hoci prokurátori predtým tvrdili, že lietadlo pravdepodobne zasiahla raketa, nikdy neodhalili, že majú k dispozícii možné časti rakety. Podľa nich však z doterajších poznatkov nemožno vyvodiť záver, „že existuje príčinná súvislosť medzi objavenými úlomkami a pádom letu MH17“.

Prokurátori teraz požiadajú o pomoc vojenských a forenzných expertov, ktorí budú skúmať podozrivé úlomky rakety, uviedol hovorca prokuratúry Wim de Bruin. Podrobnosti o úlomkoch odmietol poskytnúť. Podľa AP boli úlomky objavené počas jedného z výjazdov holandského tímu na miesto nešťastia v rámci vyzdvihnutia tiel obetí, ich osobných vecí a trosiek boeingu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať