Bývalý rumunský kráľ zbavil svojho vnuka kráľovského titulu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bývalý rumunský kráľ zbavil svojho vnuka kráľovského titulu
Foto: SITA/AP

BUKUREŠŤ 12. augusta (WEBNOVINY) – Bývalý rumunský kráľ Michal zbavil svojho jediného vnuka princa Nicholasa jeho kráľovského titulu, čo je krok, ktorý šokoval rumunskú verejnosť, napísala agentúra AP.

Bývalý kráľ vo svojom pondelňajšom vyhlásení uviedol, že princa Nicholasa – známeho svojím hlbokým záujmom o životné prostredie a rozvoj cyklistiky a vzdelanosti – zbavil kráľovského titulu a všetkých výsad.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že na čele kráľovskej rodiny by mal stáť niekto, kto je „skromný, vyrovnaný a má morálne zásady“, čo v rumunskej verejnosti okamžite vyvolalo špekulácie, prekvapenie a sklamanie. Princ Nicholas (30), ktorý sa narodil vo Švajčiarsku a študoval v Británii, je tretím v následníckej línii na rumunský trón. Žije už päť rokov v Rumunsku a je tam veľmi obľúbený.

Michal I. Rumunský (93) je jedným z mála žijúcich hláv štátov z čias druhej svetovej vojny. Rumunsku vládol v rokoch 1927-30, keď bol ešte dieťa, a potom od roku 1940 až do 31. decembra 1947, keď sa pod tlakom komunistov vzdal trónu a odišiel do exilu v Británii a vo Švajčiarsku. Rumunské občianstvo mu obnovili v roku 1997.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať