Najvyšší iránsky duchovný vodca je proti jadrovej dohode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iran
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 15. augusta (WEBNOVINY) – Najvyšší duchovný vodca Iránu, ajatolláh Alí Chameneí, je proti historickej jadrovej dohode, ktorú Teherán v júni dosiahol so svetovými veľmocami. Uviedol to v sobotu popredný iránsky konzervatívec a hovorca najvyššieho duchovného, Husajn Šariatmadarí.

Šariatmadarí, ktorý je aj šéfredaktorom denníka Kajhan, napísal uvedenú informáciu v sobotňajšom komentári. Je to prvýkrát, čo niekto zverejnil postoj Chameneího k jadrovej dohode. Chameneí má konečné slovo vo všetkých štátnych záležitostiach, pripomenula tlačová agentúra AP.

Chameneí predtým verejne neschválil ani neodsúdil historickú dohodu Iránu. Opakovane však vyjadroval podporu jadrovým vyjednávačom svojej krajiny počas dlhých rokovaní. Umiernení iránski predstavitelia sú presvedčení, že jadrová dohoda by nikdy nemohla byť podpísaná bez súkromného súhlasu Chameneího počas celých rokovaní.

Dohodu budú v nasledujúcich dňoch ešte posudzovať iránsky parlament a iránska Najvyššia národná bezpečnostná rada, ktorá je najvyšším orgánom krajiny, rozhodujúcim o bezpečnostných otázkach. Irán a skupina šiestich svetových veľmocí – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dosiahli po dlhoročnom vyjednávaní 14. júla vo Viedni dohodu, ktorá predpokladá obmedzenie sporného jadrového programu Teheránu výmenou za stiahnutie medzinárodných sankcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ajatolláh Alí ChameneíAlí Chameneí