Trhovisko v Damasku zasiahli nálety, zabili desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Foto: SITA/AP

BEJRÚT 16. augusta (WEBNOVINY) – Rušné trhovisko na severovýchodnom predmestí sýrskeho Damasku bolo terčom náletu vládnych síl, pri ktorom zahynulo najmenej 82 ľudí a viac ako 200 ďalších utrpelo zranenia. Bilanciu jedného z najkrvavejších útokov svojho druhu od vypuknutia sýrskeho konfliktu zverejnili tamojší aktivisti, na ktorých sa odvoláva agentúra AP.

Lietadlá zaútočili na predmestie Dúmá ovládané povstalcami počas prvého pracovného dňa po víkende, keď boli mnohí obyvatelia v uliciach, aby si nakúpili. Podľa šéfa exilového Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdarrahman sa vyjadril, že zo strany vládnych síl išlo o „úmyselne spáchanú masakru“.

Na trhovisko vypálili štyri strely

Na trhovisko vypálili celkom štyri strely a mnohí zo zranených sú v kritickom stave. Očakáva sa preto, že počet obetí na životoch bude stúpať, povedal Abdarrahman. Miestne koordinačné výbory opozície v súvislosti s náletom informovali o najmenej stovke mŕtvych a 300 zranených. Zdravotníci v Dúme prostredníctvom reproduktorov na mešitách vyzývajú obyvateľov, aby prišli darovať krv.

Vyše štyri roky trvajúci konflikt v Sýrii si podľa posledného odhadu OSN vyžiadal už najmenej 250 000 mŕtvych a z vyše štyroch miliónov obyvateľov urobil utečencov.

Odnož Al-Káidy prepustila pustila povstalcov

Sýrska odnož al-Káidy prepustila siedmich povstalcov z frakcie podporovanej Spojenými štátmi, ktorých zajala koncom júla spolu s ich vodcom. Takzvaná Divízia 30, ktorú vycvičili Američania, o návrate svojich bojovníkov informovala prostredníctvom vyhlásenia, kde Frontu an-Nusra spriaznenému s al-Káidou za tento čin ďakuje a vyjadruje nádej, že prepustí aj zadržiavaného veliteľa.

Konkurenčných povstalcov pritom oslovuje ako „bratov“ a ubezpečuje ich, že je „na rovnakej vlne so všetkými svätými bojovníkmi v Sýrii“, informovala agentúra AP.

Extrémistický Front an-Nusra koncom júla oznámil, že zajal viacerých povstalcov vycvičených Spojenými štátmi, keďže podľa nej ide o amerických agentov. Zaútočil tiež na centrálu Divízie 30, čo takmer viedlo k rozpadu tejto skupiny, ktorú tvorí iba niekoľko desiatok bojovníkov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Al-Kájda