Video: Výbuch bomby v Bangkoku si vyžiadal desiatky mŕtvych

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Výbuch v Thajsku
Foto: SITA/AP

BANGKOK 17. augusta (WEBNOVINY) – Najmenej 19 mŕtvych a 117 zranených si v pondelok vyžiadal výbuch bomby pred hinduistickou svätyňou v centre thajskej metropoly Bangkok. Trinásť ľudí zomrelo na mieste, zvyšných šesť v dvoch bangkockých nemocniciach.

Viaceré miestne médiá predtým hovorili o 27 zabitých. Centrum záchranných operácií však následne počet oficiálne potvrdených znížilo. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na thajské úrady.

K explózii došlo na pred uctievanou svätyňou Erawan v rušnej obchodnej štvrti, ktorú hojne navštevujú miestni obyvatelia i zahraniční turisti. Podľa prvých zistení vybuchla bomba umiestnená na motorke. Ďalšia nevybuchnutá nálož sa podľa agentúry AP našla neďaleko komplexu svätyne.

Video: Výbuch bomby v Bangkoku

K zodpovednosti sa nik neprihlásil

V blízkosti Erawanu sa nachádzajú špičkové hotely, obchodné centrá a kancelárske budovy Bangkoku. K zodpovednosti za útok za bezprostredne nikto neprihlásil.

Ústredná thajská vláda v Bangkoku však dlhodobo čelí odporu moslimských povstalcov na juhu krajiny. Prevažne budhistické Thajsko tiež v uplynulých rokoch prechádzalo obdobím politickej nestability a nepokojov.

„Páchatelia chceli zničiť (thajskú) ekonomiku a turizmus, pretože incident sa udial v srdci turistickej štvrte,“ uviedol pre Reuters thajský minister obrany Prawit Wongsuwan.

Úrady po explózii sprísnili bezpečnostné opatrenia na hlavných križovatkách a turistami vyhľadávaných častiach Bangkoku.

Obrazom: Výbuch v Bangkoku

Slováci by medzi obeťami byť nemali

Slovenské Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí preveruje, či sú medzi obeťami alebo zranenými po útoku v Bangkoku občania Slovenskej republiky.

„Zatiaľ takéto informácie nemáme, sme však v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol pre agentúru SITA riaditeľ tlačového odboru rezortu zahraničia Juraj Tomaga.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia