Škótska cirkev sa ospravedlnila za sexuálne zneužívanie detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Knaz
Foto: medschooldream.com

GLASGOW 19. augusta (WEBNOVINY) – Škótska katolícka cirkev sa v utorok prostredníctvom predsedu tamojšej biskupskej konferencie, arcibiskupa Philipa Tartagliu, ospravedlnila za sexuálne zneužívanie detí duchovnými, ktoré označila za „strašný zločin“.

Stalo sa tak v súvislosti so zverejnením správy komisie, venujúcej sa skúmaniu danej problematiky, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Cirkev by sa mala utrpeniu obetí postaviť zoči-voči

Nezávislá tzv. McLellanova komisia vyzvala v utorok škótsku katolícku cirkev, aby prioritne pristúpila k riešeniu bezprávia v tejto škandalóznej oblasti a v ešte otvorených prípadoch odškodnila obete. Navyše by mala zintenzívniť kontrolu a ochranu. Duchovný reformovanej cirkvi Andrew McLellan, ktorý grémiu hovorovo nazývanom po jeho osobe predsedal, vyzval na prezentácii správy katolíckych biskupov, aby sa „jednoznačne a neodvolateľne“ ospravedlnili obetiam.

Katolícka cirkev by sa podľa neho mala postaviť zoči-voči utrpeniu obetí, vyrovnať sa so svojimi temnými stránkami, hľadať pre seba ozdravenie a podniknúť kroky na obnovenie svojej vierohodnosti.

Škótska biskupská konferencia požiadala 12-člennú komisiu o skúmanie problematiky, čo bol jeden z dôsledkov série škandálov okolo zneužívania detí duchovnými. V grémiu, ktorému cirkev garantovala nezávislosť, pôsobili okrem iných aj predstavitelia škótskej polície a niekdajšia advokátka detí a mladistvých Kathleen Marshallová.

Konferencia disponuje desiatkami podnetov

Ešte pred vydaním správy komisie zverejnila biskupská konferencia údaje o počte prípadov zneužitia v rokoch 2006-2012. Podľa nej sa daného obdobia týka 46 podnetov, z ktorých sa viac ako polovica týkala zneužitia sexuálneho charakteru. V 61 percentách prípadov však podnety nemali za následok trestnoprávne stíhanie. Údaje za roky 1947-2005 by mali byť známe v blízkej budúcnosti.

V roku 2013 odstúpil z funkcie edinburského arcibiskupa Keith Michael Patrick O’Brien v súvislosti s podozrením zo sexuálneho zneužívania. Tento duchovný sa navyše nezúčastnil vo voľbe nového pápeža a v marci tohto roku prišiel aj o práva a výhody kardinála. Podobný prípad je naposledy známy z roku 1927.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať