Rakúsko má problém s migrantmi, zablokovali železničnú trať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 19. augusta (WEBNOVINY) – Rakúske štátne železnice museli v stredu ráno prerušiť premávku na hlavnej trati do Maďarska po tom, ako polícii nahlásili pohyb väčšej skupiny utečencov pozdĺž koľají.

Verejnoprávna stanica ORF informovala o uzavretí úseku medzi stanicou Parndorf a rakúsko-maďarskými hranicami, kde podľa štátneho dopravcu ÖBB spozorovali približne 30-člennú skupinu ľudí. Polícia v súvislosti so zásahom uviedla, že popri trati sa presúvalo viac než 50 utečencov.

Podľa ORF je najnovší prípad, keď sa utečenci dostali z Maďarska do Rakúska po železničnej trati, len „jedným z mnohých“ a časté zásahy pre miestnych policajtov predstavujú záťaž „na hranici fyzickej a psychickej únosnosti“. Stanica uvádza, že v súčasnosti viac ako polovica utečencov prichádza do Rakúska práve cez Maďarsko, pričom len v okrese Neusiedl am See ich denne zadržia približne 200.

Utečenci ničia maďarské zábrany

Maďarské úrady zaznamenali už štyri prípady, keď nelegálni migranti poškodili zábrany, budované na maďarsko-srbských hraniciach. Informovalo o tom v stredu internetové vydanie maďarského denníka Napi Gazdaság. Veliteľ stavebnej jednotky armády István Varga denníku povedal, že zábrany z ostnatého drôtu poškodili v každom z prípadov narušitelia hraníc.

Na výstavbe plota pracuje celkovo 710 ľudí od 7.00 h do 19.00 h. Podľa jeho slov celý 175-kilometrový úsek srbskej hranice bude uzatvorený do 31. augusta. V druhej etape postavia paralelne s ostnatým drôtom aj plot vysoký tri metre, a to do 30. novembra. Výstavbu zábran v týchto dňoch komplikuje premočený terén po výdatných dažďoch, dodal Varga, podľa ktorého ale termíny dokončenia plota nie sú ohrozené.

Minister riadiaci úrad vlády János Lázár vyzval v stredu parlamentné frakcie vládnych strán Fidesz a KDNP, aby kvôli migračnej vlne zvolali mimoriadnu schôdzu parlamentu. Lázár avizoval, že poslanci by mali rozhodnúť o novele trestného zákonníka s tým, že cudzincom, ktorí na maďarské územie vstúpia ilegálne, by hrozilo väzenie od troch do štyroch rokov.

Minister tiež oznámil, že predseda vlády Viktor Orbán nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby prevelil niekoľko tisíc príslušníkov polície k južným hraniciam. Tieto jednotky budú chrániť maďarsko-srbské hranice pred migrantmi a ich úlohou bude zasahovať „proti čoraz agresívnejším cudzincom, ktorí prichádzajú s čoraz dôraznejšími požiadavkami“.

V Srbsku žiadajú o azyl desaťtisíce ľudí

Na území Srbska sa doposiaľ zaregistrovalo už 83-tisíc žiadateľov o azyl, avšak len 500 z nich požiadalo o azyl v Srbsku, uviedol Hans Schoder, šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v Srbsku. Informovala o tom v stredu chorvátska tlačová agentúra HINA.

Podľa údajov UNHCR do začiatku augusta prišlo do Grécka približne 130-tisíc utečencov a veľká časť z nich sa podľa Schodera následne dostala cez susedné Macedónsko do Srbska. Najpočetnejší spomedzi nich sú utečenci zo Sýrie (okolo 57 percent), Afganistanu (približne 25 percent) či Iraku. Väčšina z nich pritom cez Srbsko iba prechádza a jej cieľom je dostať sa do inej európskej krajiny, uvádza UNHCR.

Najkritickejšia je podľa Schodera situácia v meste Preševo na juhu krajiny. Aj tam však došlo k zlepšeniu po otvorení strediska, ktoré prijíma migrantov a dáva im jedlo aj pokyny, ako ďalej pokračovať v ceste. Registrovalo sa tam údajne už približne 1000 migrantov.

Srbsko UNHCR chváli, Maďarsko kritizuje

Ako budú v súvislosti s utečencami prebiehať nasledujúce mesiace, záleží teraz podľa Schodera najmä na Grécku a ostatných štátoch EÚ. Domnieva sa však, že by týmto ľuďom mala byť poskytnutá aj legálna cesta, ako sa dostať do západnej Európy. Srbsko za reakciu na utečeneckú krízu Schoder pochválil, keďže táto krajina podľa neho prijíma utečencov a poskytuje im aj adekvátnu medicínsku pomoc.

Susedné Maďarsko právo na vybudovanie ochranného plota na svojom území podľa Schodera má – avšak pre svoje národné a medzinárodné právne záväzky má tiež aj povinnosť utečencov prijímať a chrániť. UNHCR je všeobecne proti stavaniu takýchto plotov. Tie podľa Schodera vôbec nie sú praktickým riešením situácie a ich účinnosť sa doposiaľ ani nepreukázala.

V Belehrade vznikne dočasné centrum

Srbský premiér Aleksandar Vučič v stredu oznámil, že v Beleherade postavia dočasné centrum pre utečencov, ktoré dokáže poskytnúť ubytovanie pre približne 2000 ľudí. Informovala o tom chorvátska agentúra HINA. Vučič tiež prisľúbil, že Srbsko poskytne pomoc aj migrantom, ktorí cez územie krajiny len prechádzajú, aby sa dostali ďalej do Európy.

Dodal, že utečenci dostanú šatstvo, jedlo, hygienické potreby, mlieko a plienky. „Vyjde nás to draho, nikoho však nechceme prosiť o pomoc. Postavíme dočasné prijímacie centrum a pomôžeme, koľko budeme môcť, pričom Európskej únii poďakujeme, či už sa rozhodne Srbsku pomôcť alebo nie,“ povedal srbský premiér.

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič uviedol, že jeho krajina sa na rozdiel od susedného Maďarska nechystá na svojich hraniciach s Macedónskom stavať žiadny ochranný plot. Tento krok Maďarska podľa neho spôsobí, že utečenci budú teraz zo Srbska putovať ďalej do Európy cez Chorvátsko a Bulharsko. Do Srbska každodenne prichádza cez Macedónsko a Grécko približne 2000 migrantov z Blízkeho a Ďalekého východu, uviedla HINA.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aleksandar VučičIvica DačićJános LazarViktor Orbán