Izrael chcel útočiť na jadrové zariadenia Iránu, tvrdí Barak

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael
Izrael momentálne lobuje proti jadrovej dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami. Foto: SITA/AP

JERUZALEM 22. augusta (WEBNOVINY) – Izrael v uplynulých rokoch zamýšľal zaútočiť na iránske jadrové zariadenia, ale tri samostatné plány zablokoval raz šéf armády a dvakrát vládni ministri.

Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na izraelskú súkromnú televíziu Aruc Štajim. Tá v piatok odvysielala reportáž, v ktorej to tvrdil bývalý minister obrany Ehud Barak. Podľa televízie sa bývalý minister snažil zabrániť odvysielaniu jeho výrokov, ale izraelský vojenský cenzor ich zverejnenie povolil.

Vo zvukovej nahrávke Barak hovorí, že v roku 2010 s plánom útoku na iránske jadrové zariadenia nesúhlasil šéf armády Gabi Aškenazi a v roku 2012 zase vycúvali z podpory ďalších plánov vtedajší minister pre strategické záležitosti Moše Jaalon a minister financií Juval Štajinic. Vtedy by bol útok údajne zle načasovaný kvôli prebiehajúcemu americko-izraelskému vojenskému cvičeniu.

Izrael momentálne lobuje proti jadrovej dohode medzi Iránom a svetovými mocnosťami, podľa ktorej by Teherán obmedzil svoj jadrový program výmenou za zmiernenie medzinárodného sankčného režimu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ehud BarakGabi Aškenazi