Obrazom: V Kábule sa odpálil samovražedný atentátnik

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Samovražedný atentátnik zaútočil v Kábule na cudzincov
Najmenej desať obetí na životoch a 60 zranených si dnes vyžiadal samovražedný atentát, ktorý sa odohral v afganskej metropole Kábul. Informoval o tom hovorca ministerstva zdravotníctva. Podľa neho terčom útoku spáchaného pomocou auta naloženého výbušninami bol konvoj s cudzincami. Väčšina obetí sú však civilisti, spresnili nemocničné zdroje v Kábule. Podľa afganského ministerstva zahraničných vecí je medzi obeťami aj najmenej jeden cudzinec. Foto: SITA/AP

KÁBUL 22. augusta (WEBNOVINY) -Severoatlantická aliancia oznámila, že medzi obeťami sobotňajšieho samovražedného atentátu v afganskej metropole Kábul sú traja americkí dodávatelia medzinárodných síl. Výbuch zabil najmenej 12 ľudí a 66 zranil. Jeden z Američanov zahynul priamo pri explózii, druhí dvaja utrpeli zranenia, ktorým neskôr podľahli, informovala tlačová agentúra AP.

Explózia zničila najmenej jedno obrnené vozidlo z konvoja. K útoku došlo v blízkosti súkromnej nemocnice Šinozada v čase, kedy práve skončilo vyučovanie a deti opúšťali školy. Podľa vyjadrenia ministerstva vnútra útok zničil najmenej desať civilných áut zaparkovaných pri chodníku či idúcich po ulici.

Počet bombových útokov v Kábule vzrástol po tom, ako vláda i fundamentalistické hnutie Taliban v júli potvrdili smrť vodcu islamistov mullu Umara, ku ktorej došlo pred vyše dvoma rokmi. Niektorí analytici tvrdia, že povstalci sa bombovými útokmi snažia dokázať, že ešte stále sú akcieschopní.

Obrazom: Samovražedný útok v Kábule

V médiách kolovali informácie o smrti vodcu už niekoľko týždňov. Informácie, ktoré mala k dispozícii vláda, potvrdili aj zdroje z Talibanu, ktoré spresnili, že mulla Umar zomrel pred dvoma rokmi a štyrmi mesiacmi na tuberkulózu a bol pochovaný na afganskej strane hranice. Podľa iných informácii ho však pred dvoma rokmi zabili jeho vlastní ľudia z odštiepenej bunky Talibanu.

Prvé správy o smrti mullu Umara sa objavili ešte v roku 2011, teroristi ich však označili za šírenie propagandy zo strany Američanov, ktorým sa podarilo nabúrať do informačných systémov radikálov.

Video: Terčom útoku spáchaného pomocou auta naloženého výbušninami bol konvoj s cudzincami

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať