Šialenca z rýchlovlaku monitorovali až v troch krajinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Šialenca z rýchlovlaku monitorovali až v troch krajinách
Muža zadržali francúzske úrady bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 23. augusta (WEBNOVINY) – Muža podozrivého z piatkového útoku v rýchlovlaku Thalys monitorovali úrady v troch európskych krajinách: vo Francúzsku, v Belgicku a v Španielsku. Agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa blízkeho vyšetrovaniu uviedla, že ide o 26-ročného Ayouba El-Khazzaniho (Ajjúba Chazáního). Predchádzajúce správy francúzskych médií hovorili o tom, že podozrivým je 26-ročný Maročan alebo muž marockého pôvodu.

Muža zadržali francúzske úrady bezprostredne po útoku vo vlakovej súprave na trati medzi Amsterdamom a Parížom, pri ktorom boli vážne zranené dve osoby. Útočníka, ktorý vo vlaku spustil streľbu z automatickej zbrane, spacifikovali odvážni cestujúci z USA, Británie a Francúzska vrátane dvoch amerických vojakov.

Vojakovi pomáhali kamaráti

Príslušník amerických vzdušných síl Spencer Stone bol v piatok bežným turistom vo vlaku, ale v sobotu mu už vo francúzskej nemocnici ošetrovali rezné rany po napadnutí nožom a chválili ho svetoví lídri. Obdiv si vyslúžil za to, že podľa slov štátnych predstaviteľov prekazil pokus o teroristický útok.

Medzi ďalšími hrdinami nočnej drámy boli aj Francúz, ktorý išiel na toaletu a ako prvý sa pokúsil zneškodniť útočníka vo vagóne, a tiež 62-ročný Brit, ktorý mal na košeli krv ešte i vtedy, keď sa v piatok neskoro večer rozprával po incidente s novinármi. Najväčšie riziko však zrejme podstúpil 23-ročný Stone, z leteckej základne Lajes na portugalských ostrovoch Azory. Pomohla mu pravdepodobne jeho výška 1,9 metra, ovládanie japonského bojového umenia džiu-džicu a záľuba v americkom futbale.

„Prvý sa naňho vrhol, práve on utŕžil rezné rany… nikto z nás nebol zranený, ale Spencera útočník niekoľkokrát porezal a on napriek tomu nemal strach,“ povedal v sobotu pre tlačovú agentúru Reuters jeho 23-ročný kamarát a študent na Štátnej univerzite v Sacramente Anthony Sadler. „Je to náš priateľ, takže keď sme ho videli konať, pridali sme sa k nemu… Nemohli sme nechať ľudí takto umrieť. Bola to šialená situácia,“ uviedol Sadler a dodal, že všetko sa zbehlo veľmi rýchlo, keď sa zdalo, že útočník sa snaží napraviť si zaseknutú zbraň.

Stone v strede celonárodnej pozornosti

Jedného francúzsko-amerického cestujúceho zasiahla guľka a hospitalizovali ho s poranením hrudníka. Podľa úradov je vo vážnom, ale stabilizovanom stave. „Všetci sme bežali do zadnej časti vozňa (za útočníkom) a snažili sme sa urobiť všetko, čo bolo v našich silách, aby sme ho premohli – aby nikoho nezastrelil. Vytiahol nôž na rezanie kartónu a niekoľkokrát ním porezal Spencera, ale aj tak sme sa pokúšali urobiť všetko, čo sa dalo,“ opísal drámu Sadler.

Stoneovi v nemocnici ošetrili rezné rany a v sobotu z nej odišiel – s ľavou rukou v obväze a zavesenou v popruhu. Pravou rukou mával svojim priaznivcom a médiám. „Spencer je veľmi odvážny človek a má veľmi dobré srdce. Sme naňho všetci takí hrdí,“ povedal do telefónu pre Reuters jeho strýko Tim Eskel z Kalifornie. „Zrazu je člen našej rodiny v strede celonárodnej pozornosti,“ dodal Eskel po tom, čo Stonea a jeho priateľov ocenil americký prezident Barack Obama aj jeho francúzsky partner Francois Hollande.

Tretí člen skupiny, 22-ročný príslušník Národnej gardy americkej armády Alek Skarlatos, vysvetlil, že dovolenka bola sčasti oslavou jeho návratu zo služby v Afganistane. Otcovia mladých mužov sú radi, že veci dopadli dobre. „Chlapec sa vracia z Afganistanu a musí bojovať na dovolenke vo vlaku vo Francúzsku,“ povedal Emanuel Skarlatos o synovi, ktorý je zároveň študentom na univerzite a pracuje aj v obchodnom dome.

Na nesprávnom mieste so správnymi ľuďmi

Emanuel Skarlatos dodal, že jeho syn a Spencer Stone sú si blízki ako bratia a vyrastali spolu s kalifornskom meste Carmichael. „Dôverujú si navzájom. Keby jeden dostával kopance, ten druhý by len tak nesedel,“ vysvetlil otec Skarlatos. „Ešte stále si to snažíme v hlavách urovnať, ale sme naňho hrdí,“ vyhlásil pre Reuters do telefónu otec Anthonyho Sadlera. Povedal, že všetci traja chlapci sa poznajú od základnej školy.

Anthony Sadler starší, 57-ročný pastor baptistickej cirkvi v Sacramente, na záver povedal: „Sme veľmi, veľmi vďační Bohu, že nie je zranený ani mŕtvy.“ Sadler starší dodal, že jeho syn už nebude pokračovať v ceste po Európe: „Stačilo. Čo najskôr sa vráti domov.“

Brit Chris Norman, ktorý pomohol Američanom premôcť útočníka, povedal: „Bez Spencera by sme boli všetci mŕtvi“. Francúzsky filmový herec Jean-Hugues Anglade, hviezda filmov „Betty Blue“ a „Brutálna Nikita“, bol takisto vo vlaku. Pre televíziu BFMTV uviedol: „Ocitli sme na nesprávnom mieste so správnymi ľuďmi. Je zo zázrak.“

Strelec má byť členom islamistického hnutia

Úrady zatiaľ neoznámili motív piatkového útoku. Španielsko však už skôr varovali francúzske tajné služby, že podozrivý je členom „radikálneho islamistického hnutia“, povedal francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorého citovala agentúra AP. El-Khazzaniho v sobotu previezli do sídla protiteroristickej polície neďaleko Paríža, kde ho tamojší vyšetrovatelia podrobili výsluchu. Zadržiavať ho môžu až 96 hodín.

Odtlačky prstov potvrdili, že ide o muža, o ktorom polícia vedela už od februára 2014. Vtedy žil v juhošpanielskom meste Algeciras, kde navštevoval mešitu monitorovanú tamojšími úradmi. Španielski a francúzski predstavitelia poskytujú rozporuplné informácie o tom, kde sa el-Khazzani odvtedy pohyboval. Podľa dostupných zdrojov striedavo žil v Španielsku, Francúzsku a Belgicku a je možné, že istý čas strávil aj v Sýrii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaChris NormanFrançois Hollande