Video: Džihádista John odhalil tvár, vraždiť chce naďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát popravil novinára s odkazom pre Obamu
Povstalci z extrémistickej skupiny Islamský štát zverejnili video, ktoré údajne ukazuje popravu amerického novinára Jamesa Foleyho (na snímke vľavo) uneseného v Sýrii pred dvoma rokmi. Irak, 19. augusta 2014. Foto: SITA/AP

LONDÝN 23. augusta (WEBNOVINY) – Militant extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) známy pod prezývkou Džihádista John prisľúbil, že bude pokračovať v „odrezávaní hláv“ a avizoval, že sa vráti do Británie aj s lídrom IS. Informoval o tom britský denník Daily Mail, ktorý videozáznam získal v nedeľu mailom. Džihádista John sa vo videu objavuje prvýkrát s nezamaskovanou tvárou. Videozáznam vznikol zrejme v Sýrii.

Video je síce bez zvuku, ale denník získal prepis zvukovej stopy, v ktorej údajne počuť muža s britským prízvukom, ako hovorí, že „bude pokračovať v odrezávaní hláv“ a sľubuje, že sa do Británie vráti aj s „kalífom“ – vodcom islamistov.

Panarabskej televízii al-Arabíja sa nepodarilo potvrdiť pravosť videozáznamu, ktorý bol podľa všetkého nasnímaný mobilným telefónom asi pred dvoma mesiacmi v blízkosti islamistami ovládaného mesta Dajr az-Zaur na juhovýchode Sýrie. Mohlo by ísť o prvý záznam Džihádistu Johna vynesený zo Sýrie od februára, keď bol tento muž identifikovaný ako 27-ročný Mohammed Emwazi z Londýna.

Najnovší záznam tajne získali povstalci zo Slobodnej sýrskej armády, ktorí ho poslali jednému zo svojich kolegov, známemu ako abú Rašíd a žijúcemu v bulharskej Sofii. Odtiaľ sa záznam dostal do tureckého Istanbulu.

Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gota. Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo, ale smutne známym sa Džihádista John stal pred rokom, keď zavraždil amerického zajatca Jamesa Foleyho.

Video: Džihádista John bez masky

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát