Nemocnicu v Sierra Leone opustil posledný pacient s ebolou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Do krajín postihnutých ebolou mieri ďalšia európska pomoc
ebola Foto: SITA/AP

MAKENI 24. augusta (WEBNOVINY) – Zdravotnícke úrady v Sierre Leone v pondelok prepustili z nemocnice posledného známeho pacienta v krajine nakazeného ebolou. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pondelkovým prepustením pacienta začína plynúť 42-dňové obdobie, po ktorom bude môcť Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásiť Sierru Leone za krajinu bez výskytu eboly, ak sa dovtedy neobjaví žiadny nový prípad. Po takomto vyhlásení ostane jedinou krajinou západnej Afriky s prípadmi nebezpečnej infekčnej eboly Guinea, kde terajšia epidémia koncom roka 2013 vypukla.

Podľa riaditeľa národného centra pre riešenie krízy vyvolanej ebolou v Sierre Leone, OB Sisaya, si úrady uvedomujú, že stále existuje vysoké riziko, že sa môžu vyskytnúť ďalšie prípady. Sisay uviedol, že „práca sa ešte ani zďaleka neskončila“.

Od mája 2014, keď bol vírus eboly v Sierre Leone prvýkrát zistený, zomrelo v krajine na chorobu takmer 4000 ľudí. V pondelok prepusteným pacientom je matka muža, ktorý zomrel koncom júla.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať