Obrazom: V Thajsku si minútou ticha pripomenuli bombový útok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ľudia si minútou ticha pripomenuli explóziu bomby v Thajsku
Pri svätyni v centre Bangkoku sa zhromaždil dav a minútou ticha si pripomenul chvíľu, keď explodovala bomba. Modlitby viedli budhistickí mnísi a diváci držali v rukách zapálené sviečky na pamiatku najkrvavejšieho útoku v novodobých dejinách Thajska. Foto: SITA/AP

BANGKOK 24. augusta (WEBNOVINY) – Až 75 percent bezpečnostných kamier popri ceste úniku hlavného podozrivého z minulotýždňového bombového útoku v centre thajskej metropoly Bangkok bolo pokazených.

Obrazom: V Thajsku si minútou ticha pripomenuli výbuch bomby

Oznámil to v pondelok thajský policajný šéf Somjot Púmpanmung a odhalil tak hlavnú prekážku vo vyšetrovaní, ktoré má k dispozícii iba neostré zábery ešte stále neidentifikovaného muža.

Vyšetrovatelia sa snažia „zložiť z kúskov skladačku“, ale musia používať predstavivosť, aby zaplnili prázdne miesta zapríčinené pokazenými kamerami, ktoré mali zaznamenať jeho pohyb. Vyhlásil to neskrývane frustrovaný šéf štátnej polície, keď sa v pondelok týždeň po útoku rozprával s novinármi.

„Napríklad páchateľ unikal autom a bezpečnostné kamery jeho pohyb sledovali. Niekedy bolo na ulici až 20 kamier, ale fungovalo iba päť,“ spresnil Púmpanmung, ktorého citovala tlačová agentúra AP. „Pätnásť ich bolo pokazených a nech už bol dôvod akýkoľvek, nefungovali,“ dodal.

„Záznam skáče od jednej kamery k ďalšej a pri chýbajúcich pasážach musí polícia používať predstavivosť. Musíme míňať čas aj na pospájanie záberov,“ vysvetlil Púmpanmung. Ďalším problémom je, že thajskí vyšetrovatelia nemajú také vyspelé vybavenie, aké má polícia v obľúbenom televíznom kriminálnom seriáli „CSI“, aby pomocou neho rozmazané video vylepšili na jasné, dodal policajný šéf. „Videli ste CSI?“ spýtal sa Púmpanmung novinárov. „Také vecičky nemáme.“

Polícia nie je k vypátraniu podozrivých o nič bližšie

Zdá sa teda, že polícia ani týždeň po bombovom útoku na uctievanú hinduistickú svätyňu Erawan z pondelka 17. augusta, ktorý si vyžiadal 20 ľudských životov a vyše 120 ranených, nie je o nič bližšie k vypátraniu podozrivých či k určeniu motívu útoku. V Pondelok o 18.55 h sa pri svätyni v centre Bangkoku zhromaždil dav a minútou ticha si pripomenul chvíľu, keď explodovala bomba.

Obrazom: Bombový útok v Bangkoku

Modlitby viedli budhistickí mnísi a diváci držali v rukách zapálené sviečky na pamiatku najkrvavejšieho útoku v novodobých dejinách Thajska. Policajného šéfa novinári bombardovali otázkami o tom, aký pokrok polícia dosiahla za týždeň. Púmpanmung uviedol, že základné otázky o totožnosti podozrivého a jeho mieste pobytu zostávajú.

Na otázku, či je podozrivý ešte v Thajsku, Púmpanmung odpovedal: „Neviem.“ „Myslím si, že je v Thajsku, lebo nemám dôkazy, ktoré by potvrdzovali opak,“ dodal. Cez víkend policajný hovorca Pravut Thavornsiri totiž vyhlásil, že podľa jeho podozrenia muž zrejme opustil krajinu.

Žiadna kamera popri ceste do parku nefungovala

Polícia už skôr zverejnila aj identikit – umelcov náčrt podoby podozrivého, ktorého zachytila bezpečnostná kamera pri svätyni pod holým nebom. Na videu vidieť, ako 15 minút pred explóziou bomby nechal muž na lavičke batoh a odkráčal preč. Iná kamera zachytila tohto podozrivého v žltom tričku na zadnom sedadle motorovej rikše, ako odchádza z miesta.

„Máme iba tieto zábery. Problém je, že zábery nie sú jasné,“ uviedol policajný hovorca Pravut. Polícia vypočula taxikára, ktorý údajne odviezol podozrivého preč. Taxikár povedal polícii, že muž mu podal kus papiera s textom „Lumpini Park“, čo je najväčší mestský park a nachádza sa neďaleko svätyne. Žiadna kamera popri ceste do parku však nefungovala, povedal Púmpanmung.

Polícia sa pokúšala preveriť aj správu, že podozrivý po zosadnutí z rikše v parku išiel do blízkej nemocnice a vymenil si tam tričko za sivé. „Išli sme preveriť, či je to pravda, a kontrolovali sme bezpečnostné kamery v nemocnici Čulalungkorn. Ale zistili sme, že všetky kamery sú pokazené,“ povedal policajný šéf a nervózne sa zasmial. A požiadal o pochopenie, pretože polícia pracuje bez prestávky a je už unavená. „Od bombového útoku sme sotva spali. Robíme všetko, čo je v našich silách,“ povedal šéf.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať