Sudánec, ktorý prešiel pešo cez Eurotunel, vinu popiera

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eurotunel, utečenci
Foto: SITA/AP

CANTERBURY 25. augusta (WEBNOVINY) – Sudánsky utečenec, ktorý sa dostal pešo po železničnej trati cez 50-kilometrový podmorský Eurotunel z Francúzska do Británie, v pondelok vyhlásil, že sa necíti byť vinný z porušenia takmer neznámeho nariadenia z 19. storočia.

Harún prekážku na trati nevytvoril

Štyridsaťročný Abdarrahman Harún, ktorý ako prvý migrant prešiel cez tunel z Calais až takmer do Folkestonu, kde ho zadržali, bol na základe zákona z roku 1861 obvinený, že „vytváral prekážku vlakom na trati“. Sudánec vystúpil pred súdom v Canterbury cez videomost z väznice Elmley za pomoci prekladateľa z arabčiny, ktorý sedel na súde vedľa jeho právneho zástupcu, informovala tlačová agentúra Reuters.

Nakrátko ostrihaný Harún prostredníctvom prekladateľa potvrdil svoje meno a povedal, že sa necíti byť vinný z toho, z čoho bol obvinený.

Harúnov obhajca Nicholas Jones povedal, že obhajobu založí na dvoch bodoch. Prvým je, že nevytvoril žiadnu prekážku na železničnej trati v južnom Eurotuneli, keď po nej 4. augusta kráčal. Druhý bod obhajoby vychádza z Článku 31 Dohovoru OSN o právnom postavení utečencov, ktorý v podstate hovorí o tom, že utečencov nie je možné stíhať za to, že využívajú nezvyčajné prostriedky, aby sa dostali do bezpečnej krajiny.

Harún zostane vo väzbe

Harún preliezol bezpečnostné oplotenie a vyhol sa stovkám bezpečnostných kamier i pátracím tímom so psami, aby sa dostal do železničného tunela. Potom kráčal v tme po trati takmer 12 hodín, pričom ho sústavne míňali vlaky rútiace sa rýchlosťou do 160 km/h. O Harúnovi sa toho veľa nevie.

Jeho obhajca povedal súdu, že Harúnovým materinským jazykom je zaghawčina (jazyk kmeňa žijúceho na východe Čadu a západe Sudánu) a hoci hovorí po arabsky, bolo by prospešné, ak by sa preňho podarilo nájsť tlmočníka zo zaghawčiny do angličtiny.

Sudkyňa Adele Williamsová v pondelok rozhodla, že Harún zostane vo väzbe. Súčasne vytýčila pojednávanie na 9. novembra, ak uzavrie s úradmi dohodu o vine. V opačnom prípade sa proces s ním začne 4. januára 2016, povedala. Sudánca rozhodnutie, že musí zostať vo väzení, vyviedlo z miery. Šermujúc rukami rozčúlene niečo rozprával po arabsky, ale sudkyňa ho zastavila a videomost zrušila.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia