KĽDR vyjadrila ľútosť, Soul vypol amplióny s propagandu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Južná Kórea vypla amplióny vysielajúce propagandu do KĽDR
Foto: SITA/AP

SOUL 25. augusta (WEBNOVINY) – Južná Kórea vypla v utorok amplióny, ktoré vysielali propagandu cez prísne strážené hranice do komunistickej Severnej Kórey. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejské ministerstvo obrany.

Amplióny boli vypnuté napoludnie miestneho času (05.00 h SELČ) na základe dohody medzi Soulom a Pchjongjangom, uzavretej v pondelok po trojdňovom maratóne rokovaní na vysokej úrovni.

Dohoda má upokojiť situáciu

Dohoda má upokojiť súčasnú mimoriadne vyhrotenú situáciu na Kórejskom polostrove, ktorá eskalovala delostreleckou prestrelkou medzi oboma Kóreami a uvedením severokórejských frontových síl do plnej bojovej pohotovosti.

Napätie na polostrove sa značne zvýšilo minulý týždeň po obnovení juhokórejského propagandistického vysielania, prenášaného cez prísne stráženú hraničnú líniu do Severnej Kórey.

Amplióny ako odveta za mínu

Soul obnovil činnosť sporných ampliónov po 11 rokoch – ako odvetu za mínu nastraženú severokórejskou armádou, ktorá nedávno odtrhla nohy dvom juhokórejským vojakom hliadkujúcim v pohraničí.

V rámci dohody Pchjongjang vyjadril poľutovanie nad zmrzačením juhokórejských vojakov, na čo Soul kontroverzné amplióny vypol. Ako ďalší krok má Sever odvolať plnú bojovú pripravenosť svojej armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia