Jobbik chce v Maďarsku nasadiť vojakov proti utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Polícia, utečenci
Maďarská vláda zvažuje možnosť nasadenia vojska, ktoré bude udržiavať kontrolu nad prichádzajúcou masou migrantov. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 26. augusta (WEBNOVINY) – Maďarská ultrapravicová opozičná strana Jobbik predloží vo štvrtok v parlamente návrh novely ústavy, ktorá by umožňovala „bez právnej neistoty“ nasadiť na ochranu hraníc armádu. Oznámil to v stredu predseda Jobbiku Gábor Vona.

„Maďarsko musí jednoznačne deklarovať, že ilegálnych migrantov nepustí cez svoje hranice a vráti ich bez akéhokoľvek výberu,“ povedal Vona, ktorého citovala agentúra MTI.

Denník Napi Gazdaság ešte predtým napísal, že vláda zvažuje možnosť nasadenia vojska, ktoré bude udržiavať kontrolu nad prichádzajúcou masou migrantov. Doplnenie ochrany hraníc príslušníkmi armády bolo podľa zmieneného denníka i témou mimoriadnej schôdze kabinetu pre národnú bezpečnosť, ktorú v utorok večer zvolal predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Účastníci schôdze rokovali o tom, aké splnomocnenie je potrebné k takémuto kroku. Jednou z možností legalizácie nasadenia vojska na ochranu hraníc je úprava ústavy; druhou alternatívou je novelizácia zákona o obrane. Možné je však aj to, že bude stačiť parlamentné uznesenie, píše Napi Gazdaság.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Gábor VonaViktor Orbán