Video: Španielske mesto Buňol pokryl festival paradajkami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Paradajkový festival La Tomatina
Počas festivalu La Tomatina sa účastníci v španielskom meste Boňul každoročne ohadzujú tonami paradajok. Foto: SITA/ AP

BUŇOL 26. augusta (WEBNOVINY) – Viac ako 20 000 ľudí sa v stredu v španielskom meste Buňol zúčastnilo na tradičnom pouličnom masovom obhadzovaní sa paradajkami. Tento rok sa fiesta nazvaná La Tomatina konala už 70.-krát.

Video: Festivalov bitka zničí tony paradajok

Na festival prichádzajú ľudia z celého sveta

Tento rok bolo na hodinu trvajúcu „bitku“ nachystaných 175 ton paradajok. Po nej ulice mestečka upratali technické služby, zatiaľ čo jej zaparadajkovaným účastníkom boli k dispozícii sprchy.

Na Tomatinu sa každý roku do Buňolu schádzajú stovky účastníkov z celého sveta. Tomatina je vyvrcholením osláv sviatku patróna mestečka – sv. Lluísa Bertrana.

Obrazom: Paradajkový festival La Tomatina

V roku 2002 Tomatina získala označenie, že z hľadiska turistického ruchu ide o sviatok medzinárodného významu. Tento rok sa motív Tomatiny dostal aj na stránku internetového prehliadača Google.

Ohadzovanie paradajkami nie je zadarmo

Vstup na Tomatinu je v posledných rokoch spoplatnený a bitka má presne stanovené pravidlá: jej účastníci si musia chrániť oči a sú povinní dbať o svojich bezpečnosť v blízkosti kamiónov, ktoré na miesto dovážajú „strelivo“.

Nesmú mať pri sebe fľaše a akékoľvek predmety, ktoré by mohli spôsobiť zranenie, zakázané je aj trhať tričká. Obhadzovanie paradajkami sa začína a končí detonáciou.

Paradajkový festival La Tomatina
Foto: SITA/ AP

Tomatinu spustila miestny svätec

Inšpiráciou pre fiestu, konajúcu sa vždy v poslednú augustovú stredu, bola údajne udalosť z roku 1945, keď sa miestna mládež počas pochodu na počesť miestneho svätca kvôli škriepke začala obhadzovať paradajkami.

Podľa legendy vtedy okrem paradajok náhodne nájdených na zemi vyrabovali aj stánok miestneho zeleninára. Škodu mu neskôr museli nahradiť. Na bitku sa však nezabudlo a o rok sa jej účastníci zišli znova, ale doniesli si už vlastné paradajky. Druhý ročník Tomatiny rozohnala polícia.

Miestna radnica sa paradajkovej bitke najprv bránila, napriek tomu sa Tomatina vždy konala a časom sa dočkala aj požehnania úradov, ktoré v nej najmä v 70. rokoch videli výborný stimul pre cestovný ruch.

Paradajkový festival La Tomatina
Foto: SITA/ AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia