Španieli zatkli muža, ktorý mal v Maroku riadiť islamistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Väzenie, putá
Foto: SITA/AP

MADRID 27. augusta (WEBNOVINY) – Maročana zatknutého tento týždeň v Španielsku obvinili z toho, že koordinoval v marockých mestách sieť podporovateľov Islamského štátu (IS), ktorí šírili propagandu extrémistickej organizácie a verbovali militantov do boja v Iraku a Sýrii. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na súdny dokument.

Maročan Abdalazím Achriaa bol zadržaný v utorok 25. augusta v malom meste neďaleko španielskej metropoly Madrid v rámci spoločnej marocko-španielskej policajnej operácie proti podozrivým sympatizantom Islamského štátu. V Maroku zatkli ďalších 13 osôb. Zatýkanie nasledovalo niekoľko dní po tom, ako dobre ozbrojený 26-ročný Maročan, kedysi žijúci v Španielsku, podľa obvinení úradov zaútočil na cestujúcich v rýchlovlaku vo Francúzsku. Zdroj zo španielskeho ministerstva vnútra uviedol, že nie je žiadna súvislosť medzi prípadom z vlaku a najnovším zatýkaním.

Súd jeho prepustenie odmietol

Achriaa, ktorý má povolenie na pobyt v Španielsku, sa vo štvrtok postavil pred vyšetrujúceho sudcu Juana Pabla Gonzáleza na španielskom najvyššom súde. González odmietol zatknutého prepustiť na kauciu pre riziko úteku a nariadil mu väzbu pre obvinenia z terorizmu. Maročan zostane za mrežami počas celého vyšetrovania.

Maročan je obvinený z „koordinovania členov sýrsko-irackej odnože Islamského štátu, rozmiestnených vo viacerých mestách v Maroku“, ako sa uvádza v súdnom dokumente. Odnož je podľa dokumentu podozrivá z verbovania zahraničných bojovníkov a ich vysielania k Islamskému štátu, ktorý okupuje rozsiahle územia v Sýrii a Iraku. Nakoniec aj samotní členovia odnože zamýšľali emigrovať a pridať sa k IS.

Zatknutí sú podozriví z plánovania útokov

Achriaova partnerka Hafsa Azaúm je dcérou jedného z ďalších podozrivých osôb zatknutých tento týždeň a päť jej bratov odišlo bojovať v radoch IS v Sýrii. Španielske ministerstvo vnútra v utorok uviedlo, že Achriaa a ďalší zatknutí sú podozriví z plánovania útokov, ale súd vo štvrtkovom nariadení toto podozrenie nezopakoval.

Podľa súdu však sieť propagovala násilie Islamského štátu „s cieľom vytvoriť atmosféru psychózy a hrôzy medzi obyvateľstvom“.

González vyjadril obavy z bojovníkov IS vracajúcich sa zo Sýrie do Španielska a z kontaktov tejto siete na Melillu, španielsku enklávu v severnej Afrike. Sudca informoval, že Achriaa mnohokrát cestoval do Maroka práve cez Melillu – naposledy prišiel do Melilly z Maroka 17. júna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát