'Netreba žiadny Minsk-3', Porošenko novú dohodu odmieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
'Netreba žiadny Minsk 3', Porošenko novú dohodu odmieta
Ukrajinský prezident Petro Poroshenko na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom zdôraznil, že novú dohodu netreba. Sú tu zmluvy a tie treba plniť. Brusel, 27. augusta 2015. Foto: SITA/AP

BRUSEL 28. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok v Bruseli odmietol úvahy o novej dohode o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny a zdôraznil, že je potrebné plniť existujúce zmluvy zamerané na normalizáciu situácie v Donbase. Súčasne konštatoval, že Kyjev a Brusel sa zhodujú v hodnotení vývoja situácie na Ukrajine.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom Porošenko podľa agentúry Ukrinform zdôraznil, že „netreba žiadny Minsk-3“. „Sú (tu) zmluvy a tie treba plniť,“ zdôraznil. Informoval, že s Junckerom prerokoval viacero problémových okruhov týkajúcich sa Ukrajiny, vrátane nekonania miestnych volieb v „okupovanom“ Donbase, ktoré proruskí separatisti naplánovali na 18. októbra a 1. novembra.

Porošenko chce, aby Únia ďalej tlačila na Rusko

„Myslíme si, že ide o vážnu hrozbu pre minský proces,“ vyhlásil Porošenko, ktorý vyzval „ruskú stranu, aby sa zdržala konania volieb“. Výsledkom Porošenkovho štvrtkového rokovania s prezidentom Európskej rady Donaldom Tuskom je dohoda, že Ukrajinu navštívi skupina členov výboru EÚ pre bezpečnostnú politiku. Táto návšteva bude podľa Porošenka jedným z opatrení na posilnenie prítomnosti EÚ v tzv. minskom procese. Návšteva sa uskutoční v polovici septembra s cieľom získať informácie ohľadom vývoja procesu implementácie minských protokolov.

Porošenko tiež uviedol, že na najbližšom summite Ukrajina-EÚ sa bude hovoriť aj o nastolení spolupráce v oblasti strategickej komunikácie, ktorá má byť reakciou na dezinformačnú kampaň vedenú proti Ukrajine Ruskom. V súvislosti s Ruskom Porošenko počas návštevy v Bruseli požiadal EÚ, aby pokračovala v tlaku na Rusko, zdôraznil dôležitosť zachovania jednotného postoja EÚ a Ukrajiny a vyslovil sa za zachovanie nátlaku v podobe sankcií, čo podľa neho bude „motivovať Rusko, aby zasadlo k rokovaciemu stolu a plnilo tie záväzky, ktoré na seba vzalo v Minsku“.

Juncker príde na návštevu Ukrajiny

Na tlačovej konferencii Porošenko ďalej informoval, že EÚ v najbližšom čase odobrí rozhodnutie o predĺžení sankcií voči fyzickým osobám zodpovedným za porušenie nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny. Juncker potvrdil, že EÚ je spokojná s priebehom reforiem na Ukrajine a je pripravená poskytnúť jej posledné dve tranže finančnej pomoci. Agentúra Ukrinform v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ schválil ďalší program makrofinančnej pomoci pre Ukrajiny v objeme 1,8 miliardy eur.

Podľa Ukrinform Porošenko vo štvrtok pozval Junckera na návštevu Ukrajiny. Juncker pozvanie prijal a v rámci návštevy zavíta do Kyjeva a Odesy. Porošenko vyjadril presvedčenie, že „spoločným úsilím Ukrajiny a EÚ sa podarí skoncovať s agresiou a vrátiť na Ukrajinu mier a stabilitu a nasmerovať ju k Európe“.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko