Loď pochovala stovky utečencov, boli zamknutí v podpalubí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti sa túžia dostať na Kos, zápasili o miesto na lodi
Dramatická noc, ktorú majú migranti za sebou, len zdôraznila, ako zúfalo sa túžia dostať na grécky ostrov Kos . Foto: SITA/AP

TRIPOLIS 28. augusta (WEBNOVINY) – Približne 200 tiel v piatok zatiaľ vytiahli zo Stredozemného mora po tom, ako sa dva člny s migrantmi prevrátili pri pobreží líbyjského mesta Zuwára. Tlačovú agentúru DPA o tom informoval predstaviteľ líbyjskej pobrežnej stráže.

Medzi mŕtvymi sú aj malé deti

„Snažíme sme sa počítať mŕtve telá a myslím si, že už teraz ich počet prekročil 200,“ dodal predstaviteľ ohľadne tragédií, ktoré sa stali v predchádzajúci deň. „Dnes skoro ráno sme vytiahli mnoho ďalších tiel a odniesli sme aj tie, ktoré vyplavilo more na pobrežie, vrátane detí,“ dodal Líbyjčan. Talianska polícia zadržala vo štvrtok desať osôb pre podozrenie z viacnásobného zabitia, ako aj napomáhania v nelegálnej imigrácii.

Nezisková organizácia Migrant Report so sídlom na Malte už skôr uviedla, že medzi mŕtvymi sú malé deti vo veku jeden až tri roky. „Je to totálny zmätok,“ povedal predstaviteľ v Zuwáre, ktorého citovala organizácia Migrant Report. „Máme sotva zdroje na to, aby sme zvládli malú záchranu, nie to ešte takúto,“ dodal. Telá dovezené do nemocnice patrili migrantom zo Sýrie, Bangladéša a afrických krajín, hlásila miestna webová stránka Akhbar Libya 24.

Pobrežná stráž nedostala žiadne núdzové volanie

Prvý čln, približne s 50 ľuďmi na palube, vyslal signál o pomoc vo štvrtok. Druhý čln viezol približne 400 pasažierov a neskôr sa potopil. Talianska pobrežná stráž, ktorá koordinuje záchranné operácie pri pobreží Líbye, informovala, že nedostala žiadne núdzové volanie.

„Stále čakáme na ďalšie podrobnosti, ale dozvedeli sme sa, že na jednom z dvoch člnov bolo 400 migrantov. Sto už bolo zachránených – z nich bolo deväť žien a dve dievčatá,“ uviedol predstaviteľ misie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pre Líbyu. Líbyjské úrady podľa IOM „očakávajú, že dnes prijmú ďalších 150 preživších. Zvyšní ľudia sú stále nezvestní na mori“.

Migranti sa udusili v nákladnom priestore

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melissa Flemingová uviedla, že migranti sa udusili v nákladnom priestore. Tam ich nanútili vojsť prevádzači, ktorí od nich následne žiadali peniaze výmenou za to, aby sa mohli ísť von nadýchnuť.

Jeden zo zachránených – iracký chirurg – uviedol, že prevádzačom zaplatil dohromady 3000 eur, aby sa aj so svojou ženou a dvojročným synom mohol ísť nadýchať čerstvého vzduchu na palubu.

Európska agentúra pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex) už v tomto roku zachránila desaťtisíce životov. Krajiny EÚ však podľa UNHCR musia na riešenie problému vyvinúť ešte omnoho viac spoločného úsilia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia