Obama vidí ekonomiku USA ružovo, Kongres uistil o jej sile

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Austrália hostí summit top ekonomík sveta
Americký prezident Barack Obama počas summitu G20 v austrálskom Brisbane. Austrália, Brisbane, 15. novembra 2014. Foto: SITA/AP

NEW ORLEANS 28. augusta (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama vo štvrtok vyhlásil, že ekonomika Spojených štátov je silná a schopná čeliť globálnej kríze. Vyzval však súčasne americký Kongres, aby rýchlo schválil rozpočet a zabránil tak obmedzeniu aktivít vládnych úradov a zosilneniu globálnej ekonomickej neistoty.

Vo svojom prejave Obama upozornil na problémy posledných týždňov, keď sa objavili správy o nestabilite svetových trhov a znepokojení v Číne i Európe. Vyhlásil, že Spojené štáty majú napriek tomu „najlepšie karty, len s nimi musíme dobre hrať“.

Kongres by mal na jeseň okrem návrhu štátneho rozpočtu schvaľovať aj zmluvu uzavretú s Iránom ohľadom jeho kontroverzného jadrového programu. V oboch záležitostiach sa názory Bieleho domu líšia od postoja republikáncov, ktorí majú v Kongrese väčšinu.

Kongresmani sa do parlamentu vrátia začiatkom druhého septembrového týždňa – tri týždne pred koncom fiškálneho roku. Ak sa nepodarí schváliť rozpočet do začiatku nového fiškálneho roku, mohlo by to Obamovej vláde spôsobiť veľké problémy, upozornila vo svojej správe agentúra AP.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama