V Thajsku zatkli cudzinca podozrivého z útoku na svätyňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Bangkoku vyšetrujú krvavý útok, centrum je uzavreté
Foto: SITA/AP

BANGKOK 30. augusta (WEBNOVINY) – Thajská polícia po sobotňajšom zatknutí podozrivého cudzinca podstatne rozšírila vyšetrovanie útoku na hinduistickú svätyňu v Bangkoku zo 17. augusta. Kriminalisti sa snažia prísť na stopu ďalším členom bližšie nešpecifikovanej skupiny, ktorá smrtiaci výbuch zosnovala, oznámila v nedeľu agentúra Reuters.

Obrazom: Bombový útok v Bangkoku

V tejto súvislosti začali monitorovať okolo 1000 mobilných telefónnych čísel a preverovať fotografie z približne 200 falošných cestovných pasov, zaistených pri sobotňajšej razii v thajskej metropole. Totožnosť a národnosť muža, ktorého zadržali v sobotu v Bangkoku, nebola oficiálne zverejnená. Polícia oznámila len to, že ide o 28-ročného cudzinca. Odmietla sa pritom vyjadriť k správam niektorých thajských médií, podľa ktorých ide o Turka.

Turecká ambasáda v Bangkoku v nedeľu oficiálne poprela, že by išlo o občana Turecka. Vyšetrovatelia v súvislosti so zadržaním podozrivého prehľadali ním využívaný byt vo štvrti Nong-Jok severnej časti Bangkoku. Našli v ňom veľké množstvo materiálu, potenciálne použiteľného na výrobu bômb, ako aj okolo 200 falošných cestovných pasov. Zadržaný muž, žijúci v Thajsku od začiatku roku 2014, bol predbežne obvinený len z nelegálneho prechovávania výbušnín. Polícia sa domnieva, že bol zapletený do druhého menšieho výbuchu, ku ktorému došlo v Bangkoku deň po útoku v svätyni.

Stále nie je vylúčená ani možnosť, že ide o hlavného podozrivého v kauze útoku na svätyňu. Tým je muž v žltom tričku, ktorého zachytili bezpečnostné kamery, ako na mieste výbuchu necháva ruksak. Výbuch vo svätyni Erawan v centre Bangkoku zabil 20 ľudí, prevažne návštevníkov z Malajzie a Číny, a ďalších 125 zranil.

K zodpovednosti za najhorší bombový útok v dejinách Thajska sa zatiaľ nikto neprihlásil. Potenciálne podozriví sú moslimskí povstalci z juhu Thajska, zahraničné militantné skupiny alebo sympatizanti čínskych Ujgurov nedávno deportovaných z Thajska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia