Peru povolilo zostrely lietadiel, ktoré prevážajú drogy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ultraľahké lietadlo
Foto: SITA/KRPZ NR

LIMA 30. augusta (WEBNOVINY) – Peruánsky prezident Ollanta Humala prijal zákon, ktorý tamojším vzdušným silám vracia právomoc zostreliť lietadlá podozrivé z pašovania drog, napísala to v nedeľu agentúra AP.

Peru pozastavilo zostreľovanie pašeráckych lietadiel v roku 2001 po útoku na stroj nesprávne identifikovaný ako prevážajúci náklad narkotík, pri ktorom zomrela 35-ročná americká misionárka Veronica Bowersová a jej čerstvo narodená dcéra. Podľa novej legislatívy vládne armádne lietadlá najskôr vydajú varovanie pre podozrivé lietadlá a vyzvú ich, aby pristáli. Peru sa v roku 2012 stalo svetovým producentom číslo jeden v produkcii kokaínu, pričom zhruba polovica zo všetkých drog smeruje do Bolívie.

Susedné juhoamerické krajiny, vrátane Kolumbie, Brazílie, Venezuely a Bolívie, ktoré sú vyvážateľmi drog alebo slúžia ako tranzitné oblasti už zostreľovanie lietadiel podozrivých s prepravy drog povolili. S výnimkou Venezuely a Hondurasu však boli podobné incidenty v uplynulých rokoch zriedkavé. Spojené štáty sa vyslovili proti obnoveniu tohto zákona o vzdušných zákrokoch.

Humala, ktorý sa ujal funkcie v roku 2011, mal v predvolebnom programe ako prioritu boj proti pašerákom drog. Jeho vláda zlikvidovala rekordné množstvo rolí s kokou, bola však kritizovaná za to, že zhabala pomerne malé množstvá tejto rastliny a nechala pašerákom otvorený vzdušný most do Bolívie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia