V kauze smrti migrantov sa prihlásil ako svedok kamionista

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V nákladiaku so slovenskými nápismi našli desiatky mŕtvych utečencov
Rakúska polícia našla vo štvrtok na diaľnici v odstavenom nákladnom aute so slovenskými nápismi a maďarskými značkami desiatky mŕtvych utečencov. Vozidlo patriace prevádzačom bolo už dlhšie odstavené na úseku diaľnice A4 pri obci Parndorf, približne 20 kilometrov juhozápadne od Bratislavy. Políciu na miesto privolali pracovníci diaľničnej správy, ktorým sa nákladné auto v odstavnom pruhu zdalo byť nápadné. Spoločnosť HYZA uviedla, že auto jej už nepatrilo. Odpredali ho spoločne s ďalšími dvadsiatimi vozidlami v rokoch 2013 - 2014. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 30. augusta (WEBNOVINY) – Maďarskému spravodajskému serveru Index.hu sa prihlásil očitý svedok, ktorý v stredu mohol vidieť prevádzačov utekajúcich od nákladného auta plného mŕtvych migrantov na rakúskej diaľnici A4. Svedok, ktorý sa vracal z Nemecka do Mosonmagyaróváru, povedal, že si bol vtedy takmer istý, že ide o prevádzačov. Nemyslel si ale, že sa stala vážna tragédia.

Podľa jeho slov k tragédii došlo skôr, než to prezentuje polícia. Na základe toho, čo videl v čase, keď prechádzal okolo odstaveného malého nákladného auta, si myslí, že prevádzači si práve vtedy mohli uvedomiť, že je zle a že sa migranti udusili. V priebehu zhruba 12 sekúnd svedok spozoroval vodiča nákladného auta, ako zatvára zadné dvere nákladného priestoru a v panike uteká dopredu. Muž potom naskočil na miesto spolujazdca v osobnom aute, stojaceho pred nákladným vozidlom, ktoré následne z miesta odišlo.

Kamionista spoznal aj podozrivých

Za volantom odchádzajúceho osobného auta sedela iná osoba. Svedok z kamióna, ktorý pokračoval v jazde, sa až v správach na druhý deň dozvedel o hroznej smrti utečencov. Po tom, čo si dal dohromady spomienky z diaľnice, si uvedomil, že videl práve inkriminované auto s mŕtvymi migrantmi. Kamionista spoznal aj podozrivých, ktorých tváre zverejnili v policajnom spravodajstve. Okolo malého nákladného auta prechádzal v stredu predpoludním okolo 9.45 h, polícia v prvých správach hovorila o tom, že vozidlo mohli na diaľnici nechať niekedy v noci zo stredy na štvrtok.

Obrazom: Odstavené nákladné auto našli na diaľnici A4

Server poznamenal, že pravdivosť dôveryhodne pôsobiacej výpovede kamionistu si nemá možnosť overiť. Maďarská polícia zadržala v sobotu večer ďalšieho podozrivého v kauze tragickej smrti 71 migrantov nájdených vo štvrtok v chladiarenskom vozidle odstavenom na diaľnici A4 pri Parndorfe v Rakúsku. Informovala o tom v nedeľu agentúra MTI.

Podľa polície ide o občana Bulharska, ktorý je piatym podozrivým z trestného činu prevádzačstva v tejto kauze. Maďarská polícia zdôraznila, že na vyšetrovaní prípadu spolupracuje s rakúskymi kolegami. V prípade úmrtia migrantov rozhodol v sobotu okresný súd v Kecskeméte o vzatí štyroch podozrivých do vyšetrovacej väzby. Uvalenie vyšetrovacej väzby na troch Bulharov a jedného Afganca iniciovala tamojšia okresná prokuratúra.

Migrantov si uctia bohoslužbou vo Viedni

V pondelok sa vo Viedni za zosnulých migrantov uskutoční bohoslužba. Maďarská opozičná strana Spolu (Együtt) vyzvala v nedeľu predsedu vlády Viktora Orbána, aby na nej bolo zastúpené aj Maďarsko a aby oficiálne vyjadrilo svoju sústrasť. Podľa spravodajského servera Hir24.hu strana Spolu vo svojom vyhlásení zdôraznila, že migranti prišli pravdepodobne o život ešte na maďarskom území.

Maďarsko by na pondelňajšej omši malo byť zastúpené svojím veľvyslancom v Rakúsku, ktorý by mal vyjadriť ľútosť nad smrťou migrantov, píše sa vo vyhlásení opozičnej strany.

Maďari uplatňujú voči migrantom škandalóznu politiku

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius obvinil v nedeľu Maďarsko a ďalšie krajiny východnej Európy z uplatňovania „škandalóznej“ politiky voči migrantom, ktorá je podľa neho v rozpore s európskymi hodnotami. Informovala o tom agentúra Reuters. Fabius vyjadril presvedčenie, že Európa musí byť schopná prijať utečencov, ktorí utekajú pred politickým prenasledovaním.

Na riešení tohto problému sa podľa neho musia podieľať všetky krajiny EÚ, pričom napríklad Francúzsko, Nemecko to už aj robia. Fabius však považuje za škandalózne, že niektoré ďalšie krajiny utečencov odmietajú. „Konkrétne východoeurópske štáty. Sú extrémne tvrdé. Maďarsko je súčasťou Európy, ktorá má hodnoty a tieto hodnoty sa nedajú uplatňovať prostredníctvom stavania plotov,“ povedal Fabius pre francúzske rádio Europe 1.

Porušovaním spoločných európskych hodnôt zo strany Maďarska sa podľa neho musia vážne zaoberať aj predstavitelia EÚ, ktorí by – ako uviedol – mali viesť „tvrdé diskusie“ s maďarskými predstaviteľmi. Viaceré krajiny EÚ odmietajú prijímať migrantov a nesúhlasia s návrhmi EÚ na spoločné riešenie eskalujúcej utečeneckej krízy. Maďarsko okrem toho buduje plot na svojich hraniciach so Srbskom, ktorým chce zabrániť migrantom, smerujúcim do západnej Európy, v prechode cez maďarské územie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia