Američan obvinený z vraždy príbuzných je už v Česku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kevin Dahlgren
Kevin Dahlgren je podozrivý z vraždy štyroch príbuzných, ktorá sa odohrala v rodinnom dome v Brne, kde s rodinou býval niekoľko týždňov. Foto: SITA/AP

PRAHA 31. augusta (WEBNOVIY) – Američan Kevin Dahlgren, obvinený zo štvornásobnej vraždy v Brne-Ivanoviciach, je už naspäť v Česku. Americké ministerstvo spravodlivosti najprv oznámilo, že Dahlgren bude vydaný z USA súdom do Českej republiky, lebo tomu už nebránia právne prekážky.

Pred dnešným poludním pristálo lietadlo s Dahlgrenom na pražskom letisku v Ruzyni, odtiaľ obvineného odviezli do väzby. Informoval o tom spravodajský server iDNES.cz. „Dahlgrena krátko po poludní odovzdali na území ČR do rúk zástupcov ministerstva spravodlivosti, ktorí ho dopravili do väzobnej väznice,“ oznámilo ministerstvo zahraničných vecí.

USA vydali Česku svojho občana prvýkrát

Minister spravodlivosti Robert Pelikán v Českej televízii povedal, že Spojené štáty vôbec prvýkrát v histórii vydali svojho občana na trestné stíhanie do Česka. Dahlgrenovmu vydaniu predchádzali dlhé vyjednávania a viacero právnych sporov v USA. Prešli dva roky, kým padli všetky právne prekážky, ktoré bránili jeho vydaniu.

Podľa spravodajcu Českej televízie (ČT) v USA Martina Řezníčka Dahlgren a jeho právnici vyčerpali všetky možnosti, ktoré mali, a jeho extradícii do Česka nič nebránilo. Ani jeden americký súd, vrátane najvyššieho, totiž neuznal Dahlgrenovu žiadosť o prerušenie vydávajúceho konania.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v liste ubezpečilo jedného z Dahlgrenových právnikov, že pracovníci amerického veľvyslanectva v Prahe budú s Dahlgrenom v pravidelnom kontakte a v prípade odsúdenia ho budú informovať o možnostiach žiadosti odpykať si trest v Spojených štátoch. Toto však závisí od rozhodnutia českej strany.

Američanovi pridelili úrady v ČR advokáta ex offo. Podľa dostupných informácií ho umiestnili do väzby v Brne, kde ho budú aj vypočúvať. Termín odovzdania Dahlgrena českým zástupcom justície udržiavali obe strany v úplnej tajnosti, čo je v podobných prípadoch bežná prax. Na to upozornil už skôr novinár Řezníček.

Američan svoju vinu odmieta

Dahlgren je podozrivý z toho, že v máji 2013 zavraždil v Brne-Ivanoviciach svoju sesternicu, jej manžela a ich dvoch synov. U rodiny žil niekoľko týždňov, v Česku pracoval ako učiteľ angličtiny. Po zločine odišiel do Viedne na letisko a vrátil sa do USA, kde ho krátko po pristátí vo Washingtone zadržal Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

Podľa českej polície sú dôkazy proti Dahlgrenovi jednoznačné: na jeho oblečení sa našla krv obetí, na mieste činu ho približne v čase vrážd videla poštárka a pani na upratovanie. Pochybností sú však o motíve, uviedol spravodajský server ceskatelevize.cz. Dahlgren vinu odmieta – vyhlasuje, že dostal paniku, keď v dome našiel telá príbuzných, a preto ušiel.

Vydanie muža z USA do Česka privítal premiér Bohuslav Sobotka. „Dahlgren je obvinený z brutálneho zločinu, ktorý bol spáchaný na území Českej republiky, a preto by mal byť súdený podľa českého práva,“ povedal podľa internetového vydania denníka Mladá fronta DNES Sobotka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia