Obrazom: Na tradičnom behu býk rohom prepichol mužovi srdce

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Býky nabrali pri behu ľudí na rohy
Tradičné behy pred vypustenými býkmi sa v Španielsku organizujú každé leto. Tento rok si vyžiadali už dvanásť obetí. Foto: SITA/AP

MADRID 31. augusta (WEBNOVINY) – Tradičné behy pred vypustenými býkmi, ktoré počas leta v Španielsku organizujú stovky miest, si tento rok vyžiadali 12. obeť, keď v nedeľu zraneniam podľahol účastník behu v meste Cuéllar v provincii Kastília a León v strednom Španielsku.

Obrazom: Rozbesnené býky zabíjali ľudí

Podľa španielskej agentúry EFE staršieho muža zasiahol býk rohom do oblasti hrudníka, pričom mu prepichol srdce. Starosta mestečka informoval, že muž nerešpektoval organizátorov a postavil sa k východu, ktorým do ulíc vypúšťali býkov. Pozdĺž ich trasy boli zranené ešte dve ďalšie osoby. Ich život však nie je ohrozený.

Býky zabili aj tri ženy

Podľa EFE počet obetí behov pred býkmi je najvyšší od roku 2009, keď prišlo o život desať ľudí. Od roku 2000, keď sa začali robiť štatistiky, si behy pred býkmi v Španielsku vyžiadali 74 obetí: 71 mužov a tri ženy. S rokom 2015 k najtragickejším patrili roky 2009, keď zahynulo desať ľudí, a 2012 s ôsmimi obeťami. Po sedem ľudí prišlo o život v rokoch 2010 a 2011 a v roku 2007 zaregistrovali päť mŕtvych.

V roku 2013 býky spôsobili smrteľné zranenia štyrom osobám. Tri obete si vyžiadali behy v rokoch 2001, 2003, 2004 a 2008. Po dve obete zaznamenali v rokoch 2000, 2002, 2005 a 2006. Vlani zahynul jeden človek, informoval v noci nadnes web 20minutos.es.

Býky nabrali pri behu ľudí na rohy
Foto: SITA/AP

Podľa odborníkov zranenia a smrteľné úrazy pri behoch ulicami miest pred vypustenými býkmi sú dôsledkom súhry viacerých faktorov: vyšší počet účastníkov behov, konzumácia alkoholu, únava a nedostatok skúseností. Ďalším faktorom je aj nedostatok pozornosti venovanej situácii okolo seba: pri filmovaní vypustenia býkov z ohrady do ulíc prišli tento rok o život dvaja ľudia, ktorí si napínavú scénu nemohli nechať ujsť a nakrúcali si ju mobilným telefónom.

Sviatok medzinárodného významu

Podobne ako preteky pred býkmi v iných španielskych mestách alebo La Tomatina v Buňole aj fiesta v Cuéllare získala označenie, že z hľadiska turistického ruchu ide o sviatok medzinárodného významu. Každoročne naň do mestečka zavítajú tisíce turistov – tento rok ich v Cuéllare bolo okolo 50-tisíc.

Býky nabrali pri behu ľudí na rohy
Foto: SITA/AP

Fiesta v Cuéllare je považovaná za jednu z najstarších v Španielsku – prvá písomná zmienka o nej je z roku 1215 – ide o žiadosť zakázať kňazom bežať pred býkmi, ale podľa historikov je veľmi pravdepodobné, že ide o tradíciu z predkresťanských čias.

Päť dní trvajúce slávenie sviatku miestnej patrónky – panny Márie Ružencovej – sa začína v poslednú augustovú sobotu, a to hneď skoro ráno vypustením býkov – v lesnom poraste stádo vedú jazdci na koňoch, v meste sú to už bežci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia