Sýrčania objavili novú trasu do Európy, cez polárny kruh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýrčania objavili novú trasu do Európy: cez polárny kruh
Foto: SITA/AP

LONDÝN/OSLO 1. septembra (WEBNOVINY) – Migranti utekajúci pred občianskou vojnou v Sýrii objavili na cestu zo svojej vlasti do Európy novú odvážnu trasu vedúcu cez polárnu oblasť, napísal britský denník Guardian s odvolaním sa na nórsku políciu.

Z ďalekých severných území Ruska sa migranti nechávajú previezť v ruských autách do Nórska. Ich cieľom je dostať sa do pomerne neznámeho mestečka Kirkenes na severe Nórska pri hraniciach s Ruskom, vzdialené približne 4000 kilometrov od Damasku.

Začalo to pred pol rokom

„Ide o pomerne novú vec, začalo to zhruba pred pol rokom,“ povedal v sobotu v rozhovore pre britské noviny jediný predstaviteľ polície v Kirkenese Thomas Pettersen, z ktorého v pondelok citovala agentúra DPA.

Mesto leží na najsevernejšom bode tzv. cyklistickej trasy železnej opony (Iron Curtain Trail), ktorá sa vinie pozdĺž celej „železnej opony“ – niekdajšej hranice medzi východnou a západnou Európu z čias studenej vojny.„Niekoľko sa ich pokúsilo dostať cez hranice na bicykli. Zvyšok sa nechá previesť v ruských autách. Je veľmi jednoduché prejsť cez hranice, musia len sedieť v ruskom aute a prísť do Nórska. A je to legálne,“ dodal pre Guardian.

Cesta je nebezpečná

Túto nebezpečnú cestu cez polárnu oblasť podľa neho podnikne mesačne približne 5 až 20 prevažne sýrskych utečencov. Polícia potom odvezie prišelcov v lietadle do hlavného mesta Oslo. Podľa informácií miestnych novín napočítali roku 2015 v Kirkenese doposiaľ 133 utečencov.

Nórsko nie je síce členom Európskej únie, ale spolupodieľa sa na spoločnom upustení od hraničných kontrol v Európe a je členom severskej pasovej únie i Schengenu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať