Obrazom: V Kyjeve to vrelo, parlament hlasoval o Donbase

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ukrajinský parlament prijal v prvom čítaní reformu ústavy
Foto: SITA/AP

KYJEV 31. augusta (WEBNOVINY) – Ukrajinský parlament hlasoval v pondelok v prvom kole za návrh zákona o reforme ústavy, na základe ktorej získajú tamojšie východné oblasti zvláštne postavenie. Informovala o tom agentúra Reuters. Počas hlučného parlamentného zasadnutia Najvyššej rady hlasovalo v prvom čítaní za prijatie tzv. „decentralizačného“ zákona 265 zákonodarcov.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Návrh ústavnej reformy, ktorý počíta s decentralizáciou moci, pochádza z dielne ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Dokument prešiel s podporu poslancov z prezidentovej strany Blok Petra Porošenka – Solidarita (BPP) a vlády, pričom získal o 39 hlasov viac, ako je stanovené kvórum.

Obrazom: Protest pred ukrajinským parlamentom

Presadenie zákona ešte môžu skomplikovať nezhody

Definitívne presadenie príslušného zákona môžu ešte skomplikovať nezhody medzi prozápadnými poslancami, upozornil Reuters. Množstvo Porošenkových koaličných spojencov, vrátane bývalej premiérky Julije Tymošenkovej, sa totiž vyjadrilo proti navrhovaným zmenám.

Podľa Reuters zostáva preto otázne, či sa prezidentovi pri druhom a záverečnom hlasovaním o návrhu zákona podarí prekročiť potrebnú hranicu 300 hlasov. Prijatie legislatívy o zvláštnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, uviaznutých v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

Pri zrážkach sa zranili desiatky policajtov

Pri násilných stretoch s protestujúcimi nacionalistami pred budovou parlamentu v Kyjeve utrpelo po hlasovaní zranenia približne 100 príslušníkov ukrajinských bezpečnostných síl. Desať osôb utrpelo zranenia vážneho rozsahu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie ukrajinského ministerstva vnútra.

Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 „aktívnych demonštrantov“, väčšinou prívržencov nacionalistickej strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Zatiaľ nie je známe, či si násilie vyžiadalo zranenia aj medzi protestujúcimi.

Počas protestu vybuchol granát

Časť policajtov a gardistov zranil výbuch predmetu, ktorý medzi nich niekto hodil z davu demonštrantov. Na zverejnených fotografiách a videozáberoch vidieť oblak hustého dymu. Podľa informácií ukrajinských médií explodoval uprostred kordónu bezpečnostných síl granát.

Agentúra Ukrinform uviedla, že kyjevský starosta Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval vo vysielaní televízneho kanála 112 Ukrajina o smrti jedného z príslušníkov národnej gardy. „Podľa mojich informácií zomrel pri výbuchu jeden policajt,“ s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj oznámil Kličko.

Porošenko odsúdil násilie pred parlamentom ako protiukrajinský akt

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odsúdil pondelňajšie násilné strety pred parlamentom v Kyjeve, pričom ich označil za „protiukrajinskú akciu“.

V televíznom príhovore protesty nacionalistov proti zmenám v ústave zo svojej dielne kritizoval ako „úder od chrbta“, uviedla agentúra DPA.

Podľa DPA pondelňajšie udalosti v Kyjeve kritizovali taktiež hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, nemecké ministerstvo zahraničných vecí či generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Dmitrij PeskovPetro PorošenkoVitalij Kličko