Obrazom: Stovky utečencov dorazili vlakom do Viedne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stovky utečencov dorazili z Maďarska do Viedne
Utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali. Foto: SITA/AP

VIEDEŇ/BUDAPEŠŤ 31. augusta (WEBNOVINY) – Stovky utečencov z Maďarska dorazili v pondelok na Západnú železničnú stanicu vo Viedni (Westbahnhof). Pre vlaky s migrantmi tam uvoľnili tri nástupištia, ale ani to nezabránilo chaosu, informovala agentúra APA.

Podľa nej utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali.

Obrazom: Stovky utečencov dorazili z Maďarska do Viedne

Nie je isté, či vo Viedni vystúpili všetci utečenci

Hovorca viedenskej polície Roman Hahslinger však hovoril o „stovkách“ osôb. Podľa jeho slov pre APA môžu všetky osoby, ktoré požiadajú v Rakúsku o azyl, rátať s adekvátnym postupom tamojších úradov. Utečencov, ktorí sú bez platného schengenského víza, pravdepodobne vrátia do Maďarska.

Menšia skupinka demonštrantov prišla na stanicu vyjadriť svoj kritický postoj k postaveniu azylantov v Rakúsku. V rukách držali plagáty s nápisom „Refugees Welcome“ a skandovali heslá ako „No Border, no Nation“.

Utečenci dorazili do Viedne vo vlakoch, ktoré na hraničnom priechode v maďarskom Hegyeshalome tamojšia polícia zastavila na žiadosť Rakúskych spolkových železníc (ÖBB) kvôli preplnenosti a s ňou súvisiacimi bezpečnostnými rizikami. Po niekoľkohodinovej neplánovanej prestávke mohli pokračovať v ceste.

Zatiaľ sa nevie, či všetci utečenci vystúpili vo Viedni, pretože nie pre všetky zmienené vlaky bola rakúska metropola konečnou stanicou.

Vo Viedni sa demonštruje

Demonštrácia za väčšiu mieru ľudskosti v utečeneckej politike sa v pondelok večer začala z iniciatívy súkromnej osoby, ale aj viacerých mimovládnych organizácií aj na Slovákmi nezriedka navštevovanej obchodnej ulici Mariahilfer Strasse vo Viedni.

Demonštrácia sa zaobišla bez incidentov. Podľa odhadov policajtov, ktorých tisícky podujatie monitorujú a zabezpečujú, sa do akcie z iniciatívy súkromnej osoby, ale aj viacerých mimovládnych organizácií zapojilo postupne až okolo 20-tisíc ľudí.

Akciu pod mottom „Byť človekom v Rakúsku“ nenarušili žiadne mimoriadne udalosti alebo incidenty ani po tom, ako sa zmenila trasa pochodu, ktorá po úprave vedie k rakúskemu parlamentu, čo viedlo k niektorým nevyhnutným obmedzeniam v doprave, informovala agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu polície Thomasa Keiblingera.

Organizátori akcie vyzvali záujemcov, aby prišli odetí v bielom alebo priniesli biele zástavy. Biela farba má v tomto prípade symbolizovať mier.

Iniciátorku akcie Nadiu Ridovú, ktorá opakovane doručila humanitárnu pomoc do utečeneckého tábora v Traiskirchene neďaleko Viedne, podporili viaceré mimovládne organizácie. Medzi požiadavkami demonštrantov sú byty pre žiadateľov o azyl, bezpečné priestory pre ženy, dostatok stravy a dobrá lekárska starostlivosť o migrantov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia