Obetí po nepokojoch v Kyjeve pribúda, desiatky osôb zadržali

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinský parlament prijal v prvom čítaní reformu ústavy
Foto: SITA/AP

KYJEV/MOSKVA 1. septembra (WEBNOVINY) – Zraneniam po výbuchu granátu podľahol v utorok tretí príslušník Národnej gardy. Stalo sa tak po pondelňajších násilnostiach medzi nacionalistami a bezpečnostnými zložkami pred parlamentom v Kyjeve.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Vojak utrpel vážne trieštivé zranenia v dôsledku výbuchu. Takmer 24 hodín bol mladý muž v kóme vo veľmi vážnom stave. Avšak tieto vážne zranenia neboli nezlučiteľné so životom,“ informovala agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie Národnej gardy. Jeden z jeho kolegov podľahol zraneniam tiež v utorok, ďalší ešte v pondelok. Podľa TASS utrpelo zranenia celkovo 141 ľudí, z nich 131 sú policajti a príslušníci Národnej gardy. Desať z nich bolo vo vážnom stave.

Obrazom: Protest pred ukrajinským parlamentom

Zadržali 30 ľudí vrátane útočníka s granátom

Zadržaných bolo približne 30 ľudí, z ktorých 18 zostáva vo väzbe. Medzi nimi je aj muž podozrivý z útoku granátom, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na políciu. Minister vnútra Arsen Avakov povedal, že zadržaný muž je členom nacionalistickej strany Sloboda. Dotyčný podľa neho bojoval na východe Ukrajiny v jednom z dobrovoľníckych práporov, ktoré nie sú pod kontrolou vlády, a k činu sa priznal.

„Zadržaný Ihor Humeňuk použil ručný obranný granát. Jeden granát mal pri sebe, keď ho zadržali, ten ďalší hodil predtým, ako sa priznal. Mal z neho poistku. Predstavil sa ako člen strany Sloboda a bojovník práporu Sič, ktorý je na dovolenke od 3. augusta do 3. septembra,“ citovala Avakova agentúra UNIAN. Avakov obvinil z násilností stranu Sloboda a jej lídra Oleha Ťahnyboka. Strana však označila incident s granátom za „provokáciu“ namierenú proti ukrajinským vlastencom.

Nepokoje vypukli počas hlasovania o Donbase

Nepokoje pred ukrajinským parlamentom vypukli počas zasadnutia, na ktorom zákonodarcovia v prvom čítaní odhlasovali ústavnú reformu posilňujúcu postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Prijatie legislatívy o osobitnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

Podľa TASS protestovalo pred parlamentom vyše 3000 ľudí. Podľa AP sa dostalo do potýčok s nasadenými policajtmi a príslušníkmi národnej gardy približne 100 „aktívnych demonštrantov“, väčšinou prívržencov strany Sloboda zastúpenej v parlamente iba niekoľkými poslancami. Časť policajtov a gardistov zranil výbuch granátu, ktorý medzi nich niekto hodil z davu demonštrantov.

Radikálna strana odchádza z koalície

Ukrajinská Radikálna strana v tejto súvislosti oznámila, že odchádza z vládnucej parlamentnej koalície. Informoval o tom v utorok jej líder Oleh Ľaško. Ako dôvod uviedol nesúhlas s ústavnou reformou, ktorá posilňuje postavenie separatistických oblastí na východe Ukrajiny. Ľaško zároveň vyzval na usporiadanie referenda v tejto otázke.

Podpredseda poslaneckého klubu Bloku Petra Porošenka Ihor Kononenko konštatoval, že odchod Radikálnej strany neovplyvní prácu koalície. Agentúra TASS poznamenala, že Radikálna strana má 21 z 302 koaličných kresiel v parlamente.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať