Thajsko sleduje novú stopu útoku na svätyňu, vedie k Turkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Podozrivý k kauze útoku na svätyňu v Bangkoku
Foto: SITA/AP

BANGKOK 2. septembra (WEBNOVINY) – Thajská polícia zaznamenala významný pokrok pri pátraní po hlavnom páchateľovi bombového útoku na hinduistickú svätyňu v centre metropoly Bangkok spred dvoch týždňov, ktorý si vyžiadal 20 ľudských životov a najmenej 120 zranených.

Cudzinec, ktorého v utorok polícia zatkla s falošným pasom na východe Thajska, necelý kilometer od hraníc s Kambodžou, priznal, že sa 17. augusta nachádzal v blízkosti miesta výbuchu a jeho odtlačky prstov sa našli v izbe, kde mal údajný atentátnik uložený materiál na výrobu bomby. Muž však popiera, že by bol atentát na svätyňu spáchal.

Obrazom: Bombový útok v Bangkoku

Štátnu príslušnosť podozrivého nezistili

„Je prirodzené, že podozrivý to bude popierať,“ povedal novinárom zástupca riaditeľa polícia Čakthip Čaidžinda.„Nepodarilo sa nám zistiť štátnu príslušnosť podozrivého, pretože cestoval s falošným pasom,“ povedal šéf thajskej polície Somjot Pumpanmuang. Podľa médií muž hovorí po turecky a polícia ho vypočúva prostredníctvom prekladateľa.

„Tento muž… môže byť tým človekom, ktorý tú bombu odniesol z izby alebo ju priniesol na miesto výbuchu,“ povedal v televízii hovorca polície Pravut Thavornsiri. Podľa jeho slov sa mužove odtlačky prstov nachádzali priamo na výbušninách objavených v izbe.

Thajská polícia v stredu tiež vydala ďalší zatykač – na Turka, ktorý je manželom hľadanej Thajčanky menom Vanna Suansan. Šéf thajskej polície povedal, že muž sa volá Emrah Davutoglu a byt, v ktorom počas víkendu našli materiál na výrobu výbušnín, bol prenajatý na jej meno. Žena oznámila, že je už niekoľko mesiacov aj so svojím partnerom v Turecku, informovala agentúra AP.

K zodpovednosti sa stále nik neprihlásil

K zodpovednosti za útok na svätyňu sa nikto neprihlásil. Narastá podozrenie, že Turek Davutoglu patrí do skupiny, ktorá sa chcela Thajsku pomstiť za júlovú nútenú repatriáciu 109 etnických Ujgurov do Číny. Spomenul to v pondelok thajský premiér Prajut Čan-o-Ča, naznačujúc, že atentátnici sa mohli podieľať na pašovaní Ujgurov z Číny do zahraničia. Ujgurovia sú príbuzní Turkov a Turecko je domovinou veľkej komunity Ujgurov.

Svätyňa, kde vybuchla bomba, je obľúbeným cieľom čínskych turistov, čo podporuje myšlienku, že sa mohla stať cieľom ľudí, ktorí veria, že čínska vláda utlačuje Ujgurov, napísala agentúra AP. Agentúra Reuters uviedla, že thajský minister obrany a šéf armády odcestovali v stredu na trojdňovú návštevu Číny, ktorá však podľa ich vyjadrenia nesúvisí s vyšetrovaním útoku na svätyňu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať