Mrakodrap, čo roztopil nárazník auta, získal cenu ohava roka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Londýnsky mrakodrap Walkie Talkie
Foto: SITA/AP

LONDÝN 2. septembra (WEBNOVINY) – Cenu pre najhorší architektonický počin roka získal moderný londýnsky mrakodrap, ktorý kazí panorámu metropoly a odráža slnko tak intenzívne, že spálilo vývesné štíty obchodov v okolí a v roku 2013 roztopilo nárazník zaparkovaného jaguara. Nárazy vetra v jeho blízkosti zrážajú ľudí z nôh.

Pripomína mobilný telefón

Budova zodpovedná za celý rad podobných nehôd si vyslúžila ocenenie Carbuncle Cup, ktoré udeľuje každoročne architektonický magazín Building Design. Carbuncle je po anglicky „vred“. Stavba s 37 poschodiami stojí vo finančnom centre Londýna na adrese Fenchurch Street 20, pre svoj tvar pripomínajúci mobilný telefón je však známa ako Walkie Talkie.

Na tohtoročnom laureátovi sa porota, ktorá berie v úvahu pripomienky čitateľov, zhodla jednohlasne, informovala agentúra Reuters. Jeden z členov poroty, architekt Ike Ijeh, povedal, že vinu za túto „zbytočnú sklenenú ohavu trčiacu v panoráme Londýna“ majú okrem jej autora, chýrneho uruguajského architekta Rafaela Viňolyho, aj mestskí plánovači.

Londýnsky mrakodrap Walkie Talkie
Foto: SITA/AP

Podľa poroty je budova tŕňom v oku

Porota sa zhodla, že budova, ktorá sa smerom hore rozširuje, je tŕňom v oku. Navyše, jej južná vydutá fasáda už počas výstavby koncentrovala slnečné lúče do takej miery, že zdeformovali zrkadielko a nárazník jedného auta značky Jaguar, zaparkovaného pod domom. Majitelia obchodov v blízkosti sa ponosovali na diery v kobercoch a poškodenú maľbu a televízne štáby nafilmovali, ako slnečné lúče z budovy vypražili vajce. Fasádu neskôr doplnili, aby lúče rozptýlili.

Cenu Carbuncle Cup zriadili v roku 2006 ako vtipný náprotivok prestížnej Stirlingovej ceny za dobrú architektúru, ktorú každoročne udeľuje Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA). V minulosti už získali cenu za architektonický horor roka napríklad trajektový terminál v Liverpoole, mediálny komplex v Salforde či renovácia historickej lode Cutty Sark.

Londýnsky mrakodrap Walkie Talkie
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia