Európska komisia chystá nový plán na prerozdelenie utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stovky utečencov dorazili z Maďarska do Viedne
Utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali. Foto: SITA/AP

RÍM 2. septembra (WEBNOVINY) – Taliansko, Francúzsko a Nemecko podpísali spoločný dokument, vyzývajúci na revíziu súčasných pravidiel Európskej únie (EÚ) o poskytovaní azylu a „spravodlivom“ rozdeľovaní migrantov v rámci Únie. Informovalo o tom v stredu vo vyhlásení talianske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

Predmetný dokument zdôrazňuje, že momentálna migračná kríza „jasne ukázala limity a nedostatky“ pravidiel poskytovania azylu, pričom tieto pravidlá musia byť prehodnotené. Dokument, ktorý podpísali šéfovia diplomacií spomínaných troch krajín, vyzýva na „ráznu odpoveď na krízu“ masívneho prílevu migrantov do EÚ. Trojica signatárskych štátov hodlá záležitosť prerokovať na stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, ktoré sa bude konať 4. a 5. septembra v Luxemburgu.

Eurokomisia má nový plán

Európska komisia (EK) predstaví 14. septembra na mimoriadnom zasadnutí ministrov vnútra krajín EÚ v Bruseli nové plány na prerozdeľovanie utečencov medzi členské štáty EÚ a urýchlenie procesu vyhosťovania nežiaducich prisťahovalcov. Uviedol to v stredu eurokomisár pre migráciu a občianstvo Dimitris Avramopulos.

Komisár pre agentúru Reuters povedal, že nový systém EÚ na vybavovanie žiadostí o azyl v Taliansku, Grécku a možno aj v Maďarsku by mohol zahŕňať zadržiavanie osôb, ktorých žiadosti o právnu ochranu boli zamietnuté, až do ich návratu do domovskej krajiny.

Ešte predtým chce šéf exekutívy EÚ Jean-Claude Juncker v rámci takzvaného prejavu o stave Únie, ktorý prednesie 9. septembra na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu, predstaviť niektoré plány týkajúce sa fenoménu masovej migrácie. Nové plány a snahy eurokomisie sú reakciou na prudký nárast počtu migrantov v letných mesiacoch a rozdielne postoje členských krajín EÚ k utečeneckej vlne.

Avramopulos vyjadril nádej, že po sérii rozhovorov s predstaviteľmi národných vlád sa niektoré členské krajiny vzdajú doterajších námietok proti systému prerozdeľovania žiadateľov o azyl, ktorý navrhol Juncker v máji tohto roku. Pripomenul, že Európska komisia chce na budúci týždeň tento systém, zameraný na prerozdelenie 40-tisíc osôb z Grécka a Talianska a presídlenie 20-tisíc utečencov, prezentovať ako stály mechanizmus.

„Väčšina krajín chce prispieť. Niektoré krajiny, ktoré boli zdržanlivé, si svoj postoj rozmysleli, pretože si uvedomujú, že táto otázka nie je len problémom niektorých krajín, ale aj ich problémom,“ konštatoval komisár. Podľa Avramopulosa nedôjde k žiadnej zmene v schengenskom systéme voľného pohybu na vnútorných hraniciach EÚ aj napriek výzvam na určité zmeny, ktoré by zabránili migrantom zneužívať tento systém.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude Juncker
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia