Nemci prejavili záujem o Sýrčanov, Česi ich pustia ďalej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stovky utečencov dorazili z Maďarska do Viedne
Utečenci boli viditeľne unavení, niektorí mali na rukách deti. Popri príslušníkoch polície ich očakávali aj dobrovoľníci, ktorí im ponúkali minerálku a ovocie. Presný počet migrantov však nie je známy, pretože kontroly sa fakticky nekonali. Foto: SITA/AP

PRAHA 2. septembra (WEBNOVINY) – Doterajšia prax českej cudzineckej polície zaisťovať všetkých utečencov, ktorí sa ocitnú na území ČR nelegálne, sa od stredy končí. Občania Sýrie, ktorí majú byť poslaní do Maďarska, tak nebudú držaní v Bělé či iných zariadeniach rovnakého typu. ČR im umožní cestu ďalej do Nemecka, ktoré o nich prejavilo záujem, informoval internetový server iDNES.cz.

Sýrčanov, ktorých majú vrátiť do Maďarska, kde boli prvýkrát zaregistrovaní po vstupe do Schengenu, doteraz posielali do záchytných zariadení. Maďarsko ale avizovalo, že nápor cudzincov nezvláda, a nedodržiavalo lehotu 42 dní na ich prevzatie. Dlhšie ich podľa platných zákonov česká polícia držať nemohla. Dosiaľ Sýrčanov púšťala zo záchytných zariadení až potom, čo táto lehota uplynula. Teraz ich však už zaisťovať nebude, potvrdila pre iDNES.cz hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

Mohla by vzniknúť zjednodušená procedúra

Tomuto rozhodnutiu predchádzali správy o tom, že Nemecko nebude Sýrčanov vracať do krajín, z ktorých prišli, ale samo rozhodne o udelení azylu. „Nemci zatiaľ túto pozíciu nepotvrdili, ale začíname debatovať o tom, či nebudeme proces voči sýrskym občanom urýchľovať. Je možné, že vznikne zjednodušená procedúra,“ uviedol už v utorok pre Mladu frontu DNES minister vnútra Milan Chovanec.

Rendlová zdôraznila, že nejde o zavedenie iného prístupu k utečencom, ale iba o urýchlenie celej procedúry. „Zaisťovanie ľudí, ktorých si malo prevziať Maďarsko, by bolo naďalej neefektívne,“ uviedla. Dodala, že na rozhodnutie malo vplyv aj stanovisko Nemecka, ktoré avizovalo svoju otvorenosť voči sýrskym utečencom. Rendlová zároveň ubezpečila, že Sýrčanov, ktorí sú v záchytných zariadeniach, v najbližšej dobe prepustia.

Migranti sa musia zaregistrovať v Nemecku

Nemecké veľvyslanectvo v Budapešti v stredu na svojej internetovej stránke zverejnilo oznámenie, v ktorom migrantom odkazuje, že dublinský dohovor je stále platný a na jeho základe sa žiadatelia o azyl musia zaregistrovať v krajine, v ktorej prekročili hranice Európskej únie. „V zásade platí, že aj azylový proces musí prebehnúť v tej istej krajine,“ píše sa podľa spravodajského servera Index.hu v dokumente nemeckého veľvyslanectva.

Migrantom zhromaždeným v okolí budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) v stredu večer ampliónom oznámili, že sa majú vrátiť do podchodu a do tranzitnej zóny vytvorenej pri stanici. Dav migrantov reagoval na oznámenie veľmi podráždene. Okolo policajného auta, z ktorého oznam čítala žena v arabčine, sa zhromaždili nahnevaní migranti a vykrikovali. Barossovo námestie sa ale postupne vyprázdnilo a migranti sa upokojili.

Jobbik by zatvoril hranice úplne

Maďarská opozičná ultrapravicová strana Jobbik nevidí rýchle riešenie chaotického stavu pri budapeštianskej Východnej stanici. Podľa agentúry MTI vydal Jobbik v stredu vyhlásenie, v ktorom zdôraznil nutnosť úplného uzatvorenia hraníc a vybudovania táborov, z ktorých by vracali migrantov späť. Kým sa tak nestane, bolo by potrebné na Východnej stanici reorganizovať premávku vlakov v záujme toho, aby migranti, ktorí sa tam zdržiavajú ilegálne, mohli čo najskôr opustiť krajinu.

Členov a aktivistov Jobbiku, ktorí v stredu v Budapešti zablokovali radnicou vytipovanú lokalitu neďaleko Východnej stanice, ktorá by mala podľa predstáv vedenia mesta slúžiť ako dočasné centrálne zariadenie sociálnej starostlivosti pre migrantov, predviedla polícia.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia