Obama získal pre dohodu s Iránom potrebné hlasy senátorov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama sa vo svojom vystúpení zmienil aj o dohode o jadrovom programe Teheránu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 2. septembra (WEBNOVINY) – Demokrati v americkom Senáte získali 34 hlasov, ktoré sú potrebné na to, aby horná komora Kongresu schválila dohodu o jadrovom programe Teheránu, ktorú s Iránom uzavrelo v júli šesť svetových mocností. Informovala o tom agentúra AP. Schválenie dohody, ktoré presadzuje aj americký prezident Barack Obama, sa ako 34. senátorka rozhodla podporiť Barbara Mikulski s odôvodnením, že je to najlepší spôsob, ako skrotiť jadrové ambície Teheránu.

Kongres bude ešte tento mesiac hlasovať o republikánmi navrhovanej rezolúcii odsudzujúcej jadrovú dohodu s Teheránom, ktorú republikánski zákonodarcovia pokladajú za nebezpečný ústupok Iránu. Prezident Obama vyhlásil, že ak Kongres rezolúciu schváli, využije svoje právo veta. To nadobudne platnosť len v prípade, že ho v 100-člennej hornej komore Kongresu podporí 34 senátorov, ktorých hlasy vďaka stredajšiemu rozhodnutiu Barbary Mikulskej prezident práve získal.

Irán a šesť mocností – Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA – dospeli 14. júla k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému. Na jej základe budú zrušené sankcie OSN, EÚ a USA voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa Západu zameraný na získanie jadrových zbraní.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack Obama