Obrazom: Čína ukázala silu armády, je najväčšia na svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Čínska vojenská prehliadka v Pekingu
Veľkolepú scénu, ktorú usporiadali v Pekingu pri príležitosti porážky Japonska v druhej svetovej vojne tvorilo vyše 12 000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel rôzneho typu. Foto: SITA/AP

PEKING 3. septembra (WEBNOVINY) – Čínska armáda predviedla vo štvrtok na veľkej vojenskej prehliadke v Pekingu svoje najmodernejšie zbraňové systémy. Prehliadka sa konala pri príležitosti 70. výročia porážky Japonska v druhej svetovej vojne, ktorá ukončila boje v Ázii.

Štvrtkové dianie v centre Pekingu pozorne sledovali zahraniční pozorovatelia, ktorí sa najviac zaujímali práve o prípadné novinky vo vojenskom potenciáli Číny. V tomto smere však podľa agentúry AP zrejme nedošlo k veľkým prekvapeniam.

Obrazom: Čína na prehliadke predviedla svoju vojenskú silu

Prehliadky sa zúčastnili aj zahraniční lídri

Prezident Si Ťin-pching otvoril prehliadku prejavom pri legendárnej Bráne nebeského pokoja v srdci Pekingu. Obklopovali ho čínski a zahraniční lídri, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje a generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna.

„Vojnová skúsenosť spôsobuje, že ľudia si ešte viac vážia mier,“ povedal podľa tlačovej agentúry AP prezident Si Ťin-pching. „Bez ohľadu na vývoj udalostí, Čína sa nikdy nebude snažiť o nadvládu, Čína sa nikdy nebude snažiť rozpínať a nikdy nebude druhým spôsobovať tragédie, aké si v minulosti sama vytrpela,“ dodal.

Prezident sa takisto zaviazal, že počet vojakov Ľudovej oslobodzovacej armády zníži o 300 000. Si Ťin-pching sa previezol okolo zhromaždených vojakov v limuzíne čínskej výroby s názvom Červená vlajka, pričom stál v jej strešnom okne, pred sebou mal štyri namontované mikrofóny a každú chvíľu volal: „Zdar, súdruhovia!“

Čínska vojenská prehliadka v Pekingu
Foto: SITA/AP

Čína ukázala najmodernejšie zbrane

Čína okrem iného domácej i zahraničnej verejnosti predviedla najnovšiu verziu svojich medzikontinentálnych balistických striel DF-5B, schopnú niesť jadrové hlavice. Ide pravdepodobne o raketu s najdlhším doletom v čínskom arzenáli, ktorá dokáže zasiahnuť akékoľvek miesto na svete, uviedla agentúra DPA.

Pozorovateľov tiež zaujali protilodné balistické strely DF-21D, schopné zneškodňovať veľké lietadlové lode. DPA v tejto súvislosti poznamenala, že Čína s nevôľou sleduje pohyb amerických lietadlových lodí v spornom východoázijskom regióne, kde má Peking územné spory so svojimi susedmi.

Čínska armáda sa pochválila aj bojovými lietadlami J-15, známymi pod označením „lietajúce žraloky“. Ide o stroje, ktoré dokážu štartovať a pristávať na lietadlových lodiach. V rámci prehliadky predviedli tiež bombardér stredného doletu H-6K, schopný zasahovať ciele po celej Ázii a údajne aj podnikať jadrové útoky.

Toto lietadlo má podľa DPA čeliť skupinám bojových plavidiel, ktoré sa sústreďujú okolo amerických lietadlových lodí. Účastníci pekinskej prehliadky mohli vidieť aj najmodernejší typ čínskych bojových tankov tretej generácie 99A2, viacero druhov bezpilotných lietadiel, protilietadlových systémov, samohybných diel a rôznych ďalších zbraní.

Na prehliadke sa predviedli tisíce vojakov

Veľkolepú scénu v Pekingu celkovo vytvorilo vyše 12.000 vojakov, 500 kusov bojovej techniky a 200 lietadiel rôzneho typu. Čínska armáda je najväčšia na svete a v súčasnosti má 2,3 milióna vojakov.

Vojenská prehliadka je súčasťou spomienkových osláv, ktoré majú podporiť úlohu čínskej komunistickej strany ako hlavnej sily pri porážke Japonska pred 70 rokmi a zdôrazniť jej obraz záchrankyne národa.

Historici však vyhlasujú, že najväčšie zásluhy v bojoch mali konkurenční nacionalisti. Slávnostné udalosti takisto zľahčujú a podceňujú rolu Spojených štátov, Británie či ďalších účastníkov.

Väčšina popredných demokracií neposlala na čínske oslavy svojich vysokých predstaviteľov, čo odráža obavy z protijaponského podtextu tejto prehliadky a z agresívnych krokov Číny pri presadzovaní svojich územných nárokov.

Američania spomínali na Pearl Harbor

Americkí predstavitelia a vojnoví veteráni si pripomenuli stredajšie výročie v priestoroch základne Pearl Harbor na Havaji, ktorá bola v roku 1941 terčom rozhodujúceho japonského útoku.

Pearl Harbor, veteráni
Foto: SITA/AP

Agentúra AP vo štvrtok informovala, že spomienkové zhromaždenie sa konalo na palube vyradenej vojnovej lode Missouri, na ktorej 2. septembra 1945 vtedajší japonský minister zahraničných vecí Mamoru Šigemicu spolu s armádnym generálom Jošidžirom Umezom oficiálne potvrdili porážku svojej krajiny a ukončili tak svetovú vojnu.

Plavidlo, ktoré v čase podpísania kapitulačných listín kotvilo Tokijskom zálive, je dnes prístupné verejnosti v Pearl Harbor ako múzeum. „Nebolo to o zadosťučinení.

Útok na základňu riadil admirál Jamamota

Podobne ako dnešný obrad to bolo uznanie, že spoločné straty v druhej svetovej vojne obrovsky presiahli bezprostredné zisky v tom období,“ povedal na spomienkovom zhromaždení za účasti niekoľkých stoviek ľudí veliteľ americkej Tichomorskej flotily admirál Scott Swift.

Výročie kapitulácie Japonska si ešte v polovici augusta pripomenuli v Pearl Harbor predstavitelia priľahlého mesta Honolulu a japonskej Nagaoky. Mesto Nagaoka totiž bývalo pôsobiskom japonského admirála Isoroka Jamamota, „architekta“ útoku na základňu Pearl Harbor, ktorý viedol k vstupu Spojených štátov do vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pak Kun-HjeSi Ťin-pching