Obrazom: Utečenci zaplavili Východnú stanicu v Budapešti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci na Východnej stanici v Budapešti
Po uvoľnení dvojdňovej blokády zaplavili Východnú stanicu v Budapešti stovky migrantov. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 3. septembra (WEBNOVINY) – Stovky migrantov zaplavili vo štvrtok Východnú stanicu (Keleti pályaudvar) v maďarskej metropole Budapešť. Stalo sa tak po tom, ako polícia po dvoch dňoch uvoľnila zablokované vchody do tejto hlavnej budapeštianskej železničnej stanice.

Obrazom: V okolí budapeštianskej stanice sú tisícky migrantov

Po uvoľnení blokády migranti zaplnili staničné nástupištia. Podľa fotografa agentúry Reuters sa časť z nich pokúšala dostať do stojaceho vlaku cez okná i dvere. Maďarské železnice však uviedli, že z Východnej stanice nevypravujú priame vlaky smerujúce do západnej Európy. Podobne sa vyjadril aj hovorca rakúskej polície, podľa ktorého momentálne zo stanice Keleti nejazdia žiadne vlaky do Viedne.

Vypravili mimoriadny vlak do Šopronu

Maďarské železnice po návale utečencov dopoludnia vypravili zo stanice mimoriadny vlak s migrantami do mesta Šopron pri maďarsko-rakúskych hraniciach, odkiaľ by mali pokračovať v ceste do nemeckého Mníchova. Informovala o tom rakúska stanica ORF s odvolaním sa na vyjadrenie maďarskej polície pre agentúru APA.

Podľa ORF by mal do Šopronu smerovať z Budapešti aj ďalší vlak s utečencami, hovorca rakúskeho železničného dopravcu ÖBB Michael Braun však tvrdí, že maďarskí partneri neposkytli žiadne oficiálne informácie o preprave ani nepožiadali o prevzatie súprav na hraničnom priechode. Predpokladá sa tak, že vlaky ukončia jazdu v Šoprone.

Situáciu v migrantskom vlaku sleduje polícia

Hovorca ÖBB pre APA uviedol, že nepozná dôvod, prečo utečencov prepravujú do Šopronu a nie do Hegyeshalomu na hlavnej železničnej trati z Budapešti do Viedne, kde by podľa neho mohli „úplne normálne“ prestúpiť do rakúskych vlakov. Dodal, že rakúska strana sa teraz snaží túto situáciu vyriešiť.

Agentúra Reuters medzitým uviedla, že prvý z mimoriadnych vlakov do Šopronu zastavil v meste Bicske ležiacom približne 20 kilometrov západne od Budapešti, kde polícia z neuvedeného dôvodu prikázala utečencom vystúpiť.

Podľa reportéra Reuters policajti zatiaľ nechali vyprázdniť len jeden vozeň súpravy, zatiaľ čo ďalších päť naďalej stálo aj s cestujúcimi na miestnej stanici. Agentúra v správe poukázala na to, že v Bicske sa nachádza prijímacie stredisko pre migrantov.

Do stanice nesmel od utorka nikto bez dokumentov

Maďarské orgány umožnili viac ako tisícke migrantov nastúpiť na vlaky smerujúce do Rakúska a Nemecka už v pondelok 31. augusta. Od utorka však už do Východnej stanice nevpúšťali nikoho, kto nemal platné dokumenty, a pred budovou hliadkovali kordóny maďarskej polície.

Davy utečencov čakajúce pred stanicou sa dožadovali, aby im úrady umožnili cestovať do západnej Európy. Časť z nich pohrozila, že ak ich nevpustia do vlakov, vydá sa na peší pochod k 170 kilometrov vzdialenej hranici s Rakúskom. V okolí stanice je podľa odhadov utáborených asi 3000 migrantov, ktorých životné podmienky sa napriek úsiliu dobrovoľníkov neustále zhoršujú.

Utečenci na Východnej stanici v Budapešti
Foto: SITA/AP

Rakúšania nebudú utečencom stáť v ceste

Rakúska polícia v súvislosti s vlakmi preplnenými migrantami oznámila, že nebude kontrolovať ani registrovať utečencov prechádzajúcich cez Viedeň a rovnako ako doteraz im dovolí pokračovať v ceste z Maďarska smerom na západ. Agentúra Reuters o tom vo štvrtok informovala s odvolaním sa na vyhlásenie viedenského policajného náčelníka Gerharda Pürstla.

„Čo určite nemôžeme robiť, je kontrolovať všetkých týchto prechádzajúcich ľudí, zisťovať ich totožnosť alebo ich možno dokonca zadržiavať. Nemôžeme to robiť a ani to neplánujeme robiť,“ cituje Reuters vyjadrenie Pürstla pred novinármi.

Utečenci na Východnej stanici v Budapešti
Foto: SITA/AP

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia