Vo Vilniuse otvorili nové veliteľské centrum NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
NATO slávnostne otvorilo nové veliteľské centrum vo Vilniuse
Foto: SITA/ AP

VILNIUS 3. septembra (WEBNOVINY) – Severoatlantická aliancia vo štvrtok slávnostne otvorila nové veliteľské centrum v litovskej metropole Vilnius. Rovnaké centrá začali od septembra fungovať aj ďalších piatich stredo- a východoeurópskych štátoch: v Lotyšsku, Estónsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na slávnostnom otvorení vo Vilniuse, ktoré spestrili prelety bojových lietadiel, sa zúčastnili generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg aj litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Stoltenberg označil aktiváciu nového veliteľstva za „veľký krok smerom k väčšej solidarite, sile a pripravenosti“.

Podľa litovskej prezidentky novootvorené centrá okrem zaistenia rýchleho presunu vojsk vysielajú jasný signál o tom, že žiadna členská krajina NATO nezostane osamotená bez pomoci spojencov. Na každom zo šiestich integračných útvarov bude pôsobiť približne 40-členný personál.

Úlohou novozriadených malých veliteľstiev je uľahčiť rozmiestňovanie nových síl rýchlej reakcie NATO a koordinácia vojenských cvičení. Je to najnovší krok na posilnenie kolektívnej obrany východného krídla aliancie po tom, ako Rusko vlani anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať povstalcov na východe Ukrajiny.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy