Príbeh Ajlana († 3) trhá srdce, do Kanady sa už nedostane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fotky mŕtveho chlapčeka pobúrili svet
Emotívne zábery s mŕtvym Ajlanom ležiacim na pláži a s tureckým policajtom nesúcim jeho bezvládne telo vyvolali v stredu na sociálnych sieťach vlnu súcitu i pobúrenia. Foto: SITA/AP

MUGLA 3. septembra (WEBNOVINY) – Fotografia mŕtveho trojročného sýrskeho chlapčeka Ajlana Kurdího, ktorý sa utopil na ceste za lepším životom, šokovala svet a zrejme sa stane symbolom utečeneckej krízy. Jeho telíčko našli na pláži v Turecku.

Utekali pred bojmi, chceli ísť do Kanady

Chlapček pochádzal z mesta Kobane, ktoré leží na severe Sýrie blízko tureckých hraníc, kde sa pred niekoľkými mesiacmi odohrávali ťažké boje medzi Islamským štátom a kurdskými silami. Jeho rodina utekala pred násilím a chcela emigrovať do Kanady, kde mal tetu.

Ajlan zahynul spolu s ďalšími 12 ľuďmi pri potopení sa dvoch člnov, ktoré vyrazili z oblasti Akyarlar na tureckom polostrove Bodrum a smerovali na grécky ostrov Kos. Spolu s ním zomrel aj jeho päťročný brat Galip a 35-ročná matka Rehan, uvádza agentúra Reuters.

Obrazom: Fotky mŕtveho chlapčeka pobúrili svet

(Upozorňujeme, že snímky vo fotogalérii obsahujú drastické zábery mŕtveho dieťaťa)

Otec prežil ako jediný

Otec rodiny Abdalláh Kurdí ako jediný cestu smrti prežil. Vo štvrtok v tureckom meste Mugla pri Bodrume identifikoval telá, ktoré už medzičasom previezol späť do ich rodného mesta Kobane, kde ich pochovali.

„Chcem len sedieť vedľa hrobu mojich detí a ženy,“ povedal novinárom zdrvený Ajlanov otec, keď rakvy nakladali do pohrebného auta. „Chcem, aby to, čo sa nám stalo v krajine, kam sme utiekli pred vojnou v našej vlasti, videl celý svet. Aby sa zabránilo tomu, že sa to stane aj ďalším. Nech my sme tí poslední,“ dodal smutne.

Utiecť sa snažili opakovane

V policajnom stanovisku, ktoré dostal k dispozícii turecký denník Hurriyet, Abdalláh uviedol, že prevádzačom zaplatil dvakrát, aby vzali jeho rodinu do Grécka. Tieto snahy však zlyhali. Počas ich posledného pokusu sa do člnu začala naberať voda a ľudia sa v panike postavili, čím čln potopili.

„Držal som ruku svojej ženy. Moje deti sa mi vyšmykli z rúk. Snažili sme sa chytiť člnu,“ uviedol Abdalláh. Podľa jeho slov každý zúfalo kričal, že si nebolo počuť vlastný hlas. Všade okolo bola tma.

Pochovali ich v Kobane

Abdalláh Kurdí počas pohrebného obradu stál a plakal. Potom si kľakol a kým rakvy spustili do hrobov, ešte ich pobozkal. Tlačovej agentúre DPA to povedal svedok pohrebu. Smútočný sprievod prišiel v piatok do mesta Kobané, zničeného vlaňajšími štvormesačnými útokmi extrémistickej organizácie Islamský štát, z tureckého pohraničného stanovišťa Müršitpinar. Sprevádzala ho polícia a tureckí zákonodarcovia.

Turecké úrady zatkli vo štvrtok štyroch ľudí, ktorí sú podľa predstaviteľov zodpovední za smrť 12 utečencov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie WBN