Rakúsko zaplavujú migranti z Maďarska, odvážajú ich vlaky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ 5. septembra (WEBNOVINY) – Počas soboty prišlo do Rakúska zo susedného Maďarska asi 6500 utečencov, z ktorých 2200 pokračovalo v ceste do Nemecka. Na železničnej stanici Westbahnhof vo Viedni to novinárom povedala rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová- Leitnerová.

Pred návštevou stanice uviedla, že polícia nebude používať silu, aby zastavila príliv migrantov do Rakúska a Nemecka. Miklová-Leitnerová na stanici hovorila s migrantmi a poďakovala sa dobrovoľníkom, ktorí sa o nich postarali. Postup Maďarska označila za „ťažko pochopiteľný“ a „neuspokojivý“ a spoluprácu s Budapešťou za „veľmi ťažkú“.

Na otázku, ako dlho zostanú hranice otvorené, Miklová-Leitnerová odpovedala, že nastala „mimoriadna situácia“. Dublin III má podľa nej „mnoho, mnoho chýb“. „Dublin ukazuje, že nie je možné dospieť k spravodlivému rozdeleniu. To znamená, že potrebujeme novú stratégiu,“ konštatovala ministerka.

Nemecko privítalo prvých migrantov z Maďarska

Do Mníchova dorazila v sobotu večer prvá skupina migrantov, ktorí vycestovali mimoriadnym vlakom z Maďarska a následne pokračovali cez Rakúsko do Nemecka. Informovala o tom agentúra Reuters. Hovorca miestnej polície uviedol, že mimoriadnym vlakom doposiaľ pricestovalo približne 450 migrantov. Tých teraz prevezú do neďalekého registračného centra.

Polícia podľa agentúry Reuters odhaduje, že do Nemecka by v priebehu soboty mohlo pricestovať z Maďarska cez Rakúsko asi 5-10-tisíc migrantov, ktorých následne ubytujú ubytujú v spolkových krajinách Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durínsko.

Zástupcovia nemeckej verejnosti migrantov na mníchovskej stanici privítali potleskom a sladkosťami, napísal spravodajský server BBC. Mnohí z migrantov pred časom odmietli ponuku, aby ich maďarské úrady previezli do táborov, kde by absolvovali registráciu a následne podali žiadosť o azyl, pričom trvali na tom, že chcú vycestovať do Nemecka či Rakúska. Veľa z nich sa aj s malými deťmi následne svojvoľne pešo vydalo k rakúskym hraniciam.

Maďarsko obnovilo medzinárodné spoje

Hovorca vlády András Giró-Szász oznámil, že situácia na Východnej stanici, kde sa nachádza už iba zhruba 150 ilegálnych migrantov, umožňuje obnoviť medzinárodné vlakové spoje.

V sobotu krátko pred 10.00 h vypravili prvý medzinárodný vlak. Eurocity Hungaria s 22-minútovým meškaním smeruje do Nemecka cez Bratislavu a Prahu, uviedla agentúra MTI, podľa ktorej nie je známe, či ním cestujú aj migranti. Nasledujúcim spojom, ktorý vypravili z Východnej stanice, bol rýchlik do Prahy, ktorý ide takisto cez Bratislavu. Po 13.00 h mali odísť aj vlaky do Rakúska a Nemecka. V súvislosti s tým, že na stanici sa zhromažďujú ďalšie masy migrantov, hovorca dodal, že priebežne zasadá krízový štáb.

Rakúsko očakáva ešte silnejší nápor

Polícia v rakúskej spolkovej krajine Burgenland podľa svojho hovorcu Helmuta Marbana očakáva, že z Maďarska v sobotu prejde cez hraničný priechod v Nickelsdorfe celkovo do 10-tisíc migrantov. Medzi hranicami a Viedňou začali v polhodinových intervaloch premávať mimoriadne vlaky, ktoré migrantov odvážajú ďalej do Viedne, uviedla agentúra Reuters.

Obrazom: Rakúšania prijali migrantov z Maďarska

Okolo 400-500 ľudí našlo v Nickelsdorfe dočasné ubytovanie v hale využívanej počas hudobného festivalu Nova Rock. Približne rovnaký počet migrantov prevezú do Parndorfu. Ďalších „možno 1000 ľudí“ čaká na parkovisku pre kamióny, uviedol Doskozil.

Doskozil kritizoval nulovú spoluprácu z maďarskej strany. Kvôli prílevu migrantov musela byť uzatvorená aj diaľnica A4 v smere z Maďarska, keďže sa po nej z Hegyeshalomu presúvajú migranti. Rakúska pobočka organizácie Amnesty International sa v tejto súvislosti poďakovala rakúskemu kancelárovi Wernerovi Faymannovi a ministerke vnútra Johane Miklovej-Leitnerovej za rýchle riešenie situácie otvorením hraníc. Zároveň vyzvala maďarského premiéra Viktora Orbána, aby sa „okamžite skončilo život ohrozujúce a ponižujúce šikanovanie žiadateľov o azyl“ a v Maďarsku boli vytvorené dôstojné podmienky pre vojnových utečencov.

Prvých utečencov privítali potleskom

Na situáciu migrantov sa prišiel v sobotu na hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf osobne informovať aj hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Na tlačovej konferencii podľa agentúry APA vyhlásil, že Rakúsko má teraz príležitosť dokázať svoju solidaritu.

Problém nelegálnej migrácie v Európe je možné vyriešiť iba spoločným úsilím, povedal ďalej. Podmienky na Východnej stanici sú podľa Kovácsa neznesiteľné, utečenci sú navyše stále agresívnejší a čoraz menej ochotní spolupracovať s úradmi.

Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Foto: SITA/AP

Prvý autobus s utečencami dorazil z Maďarska k rakúskym hraniciam nad ránom, informovala s tom agentúra DPA a odvolaním sa na maďarské média. Podľa reportéra agentúry MTI migranti vystúpili z autobusu a pešo prešli cez hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf do Rakúska, kde ich Rakúšania privítali s potleskom, uvítacími plagátmi a jedlom.

Z Budapešti a Zsámbéku vyrazilo v noci prvých 11 autobusov, informovala agentúra DPA. Na Východnej železničnej stanici v Budapešti pristavili úrady podľa reportéra agentúry DPA celkovo 60 autobusov. Ďalšie dorazili ku výjazdu na diaľnici M1 pri meste Zsámbék asi 33 kilometrov západne od metropoly, kde v tom čase odpočívalo 600-800 utečencov, ktorí sa v piatok vydali z hlavného mesta pešo na 160 kilometrov dlhý pochod po diaľnici M1 smerom k rakúskym hraniciam.

Migranti mali z autobusov obavy

Viacerí migranti boli pri nastupovaní do autobusov nedôverčiví a obávali sa toho, že ich namiesto ku rakúskym hraniciam zavezú do niektorého z maďarských záchytných táborov.

Odchádzajúci migranti sa podľa svedkov usmievali na maďarských dobrovoľníkov, ktorí im tam v uplynulých dňoch nosili vodu a potraviny. Po tom, ako maďarské úrady v uplynulom týždni zastavili premávku všetkých vlakov do Rakúska a Nemecka, táborili pred hlavnou budapeštianskou stanicou stovky migrantov z Blízkeho východu a Afriky.

Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora pri čerpacej stanici, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Hranice už prekročilo niekoľko stoviek ľudí. Migranti majú k dispozícii deky, jedlo, nápoje a lekársku starostlivosť.

Do Viedne ich odváža mimoriadny vlak

Migrantov prichádzajúcich k rakúskym hraniciam odváža ďalej do Viedne mimoriadny vlak. Novinárom to v sobotu skoro ráno povedal zástupca policajného riaditeľa spolkovej krajiny Burgenland Werner Faschinger. Mimoriadny vlak sa mal zo železničnej stanice v rakúskom Nickelsdorfe do viedenskej stanice Westbahnhof podľa prvých informácií vypraviť o 6.00 h. Odchod vlaku sa ale pravdepodobne oneskorí. Od hraníc s maďarskom ku stanici musia migranti pešo v daždi prejsť dvojkilometrový úsek.

Z Viedne bude potom väčšina z migrantov pokračovať v plánovanej ceste do Nemecka. Prichádzajúcich, prevažne sýrskych utečencov, by mali postupne posielať buď ku železničnej stanici v Nickelsdorfe alebo do miestnej haly festivalu Nova Rock.

Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Foto: SITA/AP

Krajiny sa dohodli, že odbremenia Maďarsko

Maďarská vláda v piatok večer na krízovom zasadaní ústredného operatívneho štábu rozhodla vyslať 100 autobusov, aby migrantov z diaľnice

M1 – spolu s dvoma tisíckami ďalších čakajúcich na vlaky do západnej Európy na Východnej železničnej stanici v Budapešti – odviezli na maďarsko-rakúsky hraničný priechod v Hegyeshalome.

Predstavitelia Rakúska a Nemecka sa vzhľadom na mimoriadnu situáciu v Maďarsku rozhodli pustiť týchto utečencov do svojich krajín. Oznámil to v noci na sobotu rakúsky spolkový kancelár Werner Faymann po dohode s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, s ktorým počas uplynulej noci situáciu viackrát telefonicky konzultoval.

Dané rozhodnutie bolo podľa úradu kancelára koordinované so súhlasom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rozhodnutie pustiť migrantov do Nemecka potvrdila pre DPA prostredníctvom svojho hovorcu aj tamojšia spolková vláda.

Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Foto: SITA/AP

Faymann sa stretne s Orbánom

Podľa agentúry MTI premiér v obci Kötse v Šomodskej župe na tlačovej konferencii povedal, že na budúci týždeň sa s Faymannom stretne aj osobne. „Terajšia situácia je psychicky veľmi ťažká,“ zdôraznil maďarský premiér, podľa ktorého každý ľutuje tých, voči ktorým treba zakročiť.

„Nie je totiž riešením, že sa títo ľudia jednoducho zoberú a ochromia fungovanie celého štátu,“ konštatoval. „Musíme si vynútiť spoluprácu a poriadok aj zo strany migrantov bez toho, aby polícia použila fyzickú silu,“ poznamenal Orbán, ktorý vyjadril uznanie polícii za jej doterajší výkon.

„Očakávame, že Maďarsko splní svoje európske záväzky, vrátane záväzkov vyplývajúcich z Dublinskej dohody,“ zdôraznil Faymann, ktorého citovala APA. Rozhodnutie Rakúska a Nemecka pustiť migrantov na svoje územia oznámil kancelár Faymann tiež prostredníctvom statusu na Facebooku, napísala agentúra Reuters.

„Vzhľadom na dnešnú mimoriadnu situáciu na maďarských hraniciach Rakúsko a Nemecko súhlasili, že v tomto prípade dovolia utečencom pokračovať v ceste do svojich krajín,“ napísal Faymann. Rakúske ministerstvo vnútra vydalo v piatok oznámenie, podľa ktorého je na príchod migrantov pripravená tamojšia polícia ako aj pracovníci Červeného kríža. Utečencom dovolia v Rakúsku požiadať o azyl.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Werner Faymann