Na Ukrajine ustáva paľba, prvýkrát zavládlo reálne prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine zadržali ruského dôstojníka, prevážal zbrane
Jeden zo zadržaných mužov sa údajne priznal, že je ruským dôstojníkom v hodnosti majora. Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV 5.septembra (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu vyhlásil, že uplynulý týždeň bol vôbec prvým, kedy na východe Ukrajiny fungovala dohoda o prímerí. Informovala o tom ukrajinská agentúra Ukrinform.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Dnes je to presne jeden týždeň, kedy sa na fronte nepoužíva ťažké delostrelectvo ani tanky. Už jeden týždeň máme reálne prímerie a to aj napriek faktu, že stále dochádza k provokačným útokom pomocou ručných zbraní. Predtým ich však bolo 200 za deň, dnes sme zatiaľ zaznamenali 4 a včera 18,“ uviedol Porošenko.

Dodal, že počas tohto času priamo v boji nezahynul nijaký ukrajinský vojak. Niekoľko vojakov však zomrelo v dôsledku nášľapných mín či dopravných nehôd, doplnila agentúra AP. Pri ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny zahynulo už vyše 6800 ľudí a napriek dohode o prímerí podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku hlásia obe strany obete na životoch takmer denne.

Minulý týždeň sa znepriatelené strany v rámci stretnutia trilaterálnej kontaktnej skupiny, ktorú tvoria zástupcovia Ruska, Ukrajiny a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), dohodli na konečnej implementácii dohody o prímerí so začiatkom 1. septembra.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko