Eurokomisia odbremení krajiny, schváli utečenecké kvóty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

BERLÍN 6. septembra (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) chce odbremeniť krajiny najviac sužované prílevom migrantov a rozdeliť ich podľa pevného kľúča do ďalších členských štátov. Z Maďarska sa má týmto spôsobom presídliť 54 000 migrantov, z Grécka 50 400 a z Talianska 15 600, napísal v nedeľu nemecký nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) s odvolaním sa na zodpovedajúci krízový plán.

Plán na prerozdelenie migrantov by mal platiť dva roky

EK chce v stredu formálne prijať plán na prerozdelenie 120 000 migrantov. Platiť by mal dva roky, pričom komisia zaplatí 6000 eur za migranta. Nedeľník Welt am Sonntag s odvolaním sa na výpočty EK uviedol, že Nemecko by malo na základe tohto distribučného kľúča prijať ďalších 31 443 migrantov z Maďarska, Grécka a Talianska, čo je najviac zo všetkých krajín EÚ. Do Francúzska chce komisia presunúť 24 031 a do Španielska 14 921 migrantov. Najmenej migrantov (133) je plánovaných pre Maltu.

Núdzový plán sa podľa FAS týka migrantov zo Sýrie, Eritrey a Afganistanu, ktorí majú najväčšiu šancu získať azyl – predpokladá sa, že uspeje najmenej 75 percent z nich. FAS ďalej píše, že EK vyjde kritikom systému kvót v ústrety v dvoch bodoch. Od povinnosti prijať migrantov môžu byť po dobu jedného roka oslobodené krajiny EÚ, ak uvedú „oprávnené dôvody, ktoré sú v súlade so základnými hodnotami Únie“.

Obrazom: Rakúšania prijali migrantov z Maďarska

Ústupok sa bude týkať Poľska a pobaltských krajín

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Do príslušného fondu však budú musieť odviesť kompenzačnú platbu. Argument niektorých krajín, ktoré nechcú prijať moslimov, je podľa EK neprijateľný. Druhý ústupok sa týka Poľska a pobaltských krajín. Ak sa situácia na východe Ukrajiny ďalej vyhrotí a prišlo by k náhlemu prílevu utečencov, tieto štáty budú môcť požiadať o pozastavenie prijímania ľudí z iných regiónov EÚ.

Noviny Sunday Times nedeľu uviedli, že Veľká Británia chce prijať 15 000 sýrskych utečencov. Premiér David Cameron mieni rozšíriť príslušný program svojej vlády, prostredníctvom ktorého prišlo v tomto roku do Británie iba 216 vojnových utečencov zo Sýrie. Od začiatku občianskej vojny v roku 2011 získalo v Británii azyl okolo 5000 Sýrčanov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David Cameron
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia