Francúzi zvažujú nálety proti islamistom, Rusko ich odmieta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: ilustračné, SITA/AP

PARÍŽ/MOSKVA 7. septembra (WEBNOVINY) – Francúzsky prezident Francois Hollande v pondelok v Paríži oznámil, že francúzske lietadlá v utorok začnú s prieskumnými letmi nad Sýriou a zvažuje sa aj začatie náletov na pozície islamistických radikálov v tejto krajine.

Ako informovala televízia France24, Hollande súčasne vyhlásil, že „by bolo nekonzistentné a nerealistické“ vyslať do Sýrie aj francúzske pozemné jednotky. Hollande na tlačovej konferencii vysvetlil, že o začatie prieskumných letov požiadal ministerstvo obrany v súvislosti s tým, že sa objavili dôkazy o plánovaní teroristických útokov zo Sýrie, a to vo viacerých krajinách, najmä však vo Francúzsku.

Rusko sa zapojiť nemieni

V súvislosti s bojom proti terorizmu na území Sýrie v pondelok Rusko ústami hovorkyne ministerstva zahraničných vecí zopakovalo, že hovoriť o účasti Ruska na bojových operáciách v Sýrii je predčasné. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorá v pondelok komentovala telefonický rozhovor medzi šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym, súčasne vyhlásila, že Rusko nikdy neskrývalo, že s cieľom bojovať proti terorizmu dodáva sýrskej vláde vojenskú techniku.

Podľa Zacharovovej sa Kerry počas rozhovoru s Lavrovom zaujímal o podporu, ktorú Rusko poskytuje sýrskej vláde ako pomoc v boji proti terorizmu. Lavrov potvrdil, že „podobnú pomoc (Rusko) vždy poskytovalo a poskytuje“. Dodal tiež, že „Moskva nikdy neskrývala, že dodáva vojenskú techniku oficiálnemu sýrskemu vedeniu“ s cieľom podporiť boj s terorizmom.

Putin poprel vyslanie vojakov do Sýrie

Lavrov súčasne Kerrymu oznámil, že hovoriť o účasti Ruska na operáciách v Sýrii je predčasné, vyhlásila Zacharovová. Podľa nej Lavrov upozornil Kerryho aj na nedávne vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto zmysle. Putin minulý piatok v príhovore počas návštevy v meste Vladivostok poprel ako unáhlené tvrdenia o možnom zapojení ruských vojakov do bojov proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii.

Rusko podľa Putina zvažuje rôzne možnosti, nasadenie vojakov v Sýrii však zatiaľ nie je na programe dňa. „Hovoriť o tom je predčasné,“ citovala ruského prezidenta agentúra DPA. Putin pritom kritizuje nálety na pozície IS uskutočňované koalíciou na čele so Spojenými štátmi, keďže majú podľa neho iba „nepatrnú účinnosť“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe François Hollande
Firmy a inštitúcie Islamský štát