Proruskí separatisti zatkli jedného zo svojich vodcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Proruskí separatisti zatkli jedného zo svojich vodcov
Foto: SITA/AP

MOSKVA 8. septembra (WEBNOVINY) – Jeden z vodcov Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny Andrej Purgin v utorok oznámil, že ho prepustili z väzby, kde ho na štyri dni zatvorili jeho vlastní z dôvodov, ktoré nepozná.

Purgina zatkli minulý týždeň zjavne v rámci mocenského boja v čase, keď sa separatistický región pripravuje na vlastné voľby.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Purgina zadržali v piatok 4. septembra neďaleko mesta Doneck, ktoré je baštou separatistov. Došlo k tomu v deň, keď bol odvolaný z funkcie predsedu parlamentu medzinárodne neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a práve sa vrátil z návštevy Ruska.

„Prepustili ma. Som doma dve hodiny,“ povedal Purgin pre tlačovú agentúru Reuters a dodal, že posledné štyri dni strávil v dobrej cele na povstaleckom ministerstve pre bezpečnosť. „Neprišiel som na to, čo chceli,“ dodal.

Purgin bol popredným členom povstaleckého vedenia od apríla 2014, keď vypuklo separatistické povstanie na rusky hovoriacom východe Ukrajiny. Takisto bol zástupcom povstalcov na mierových rozhovoroch, na ktorých sa zúčastňujú aj Francúzsko a Nemecko.

Purgin patrí k zakladateľom medzinárodne neuznanej DĽR. „Purgin bol nesmierne nezávislý a mal vlastnú politickú líniu,“ uviedol bývalý líder DĽR Alexandr Borodaj, ktorý je ruským občanom. Purgin býval Borodajovým zástupcom. Keď sa však vlani v lete ujal vedenia DĽR Alexandr Zacharčenko, Borodaj sa vrátil do Moskvy.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať