Archeológovia našli zvyšky asi prvej mešity v Nemecku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Archeológovia
Foto: SITA/AP

POSTUPIM 8. septembra (WEBNOVINY) – Archeológovia zo Slobodnej univerzity v Berlíne (Freie Universität Berlin) objavili južne od Berlína zvyšky pravdepodobne prvej nemeckej mešity postavenej počas prvej svetovej vojny a zbúranej približne o desať rokov neskôr. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Archeológovia našli v mestečku Wünsdorf ležiacom asi 40 kilometrov južne od metropoly Nemecka napínací drôt a kovové skrutky použité na drevnej klenbe mešity spolu s úlomkami skla. Celá stavba bola z dreva, minaret údajne dosahoval výšku 23 metrov. Zo stavby sa však zachovalo len veľmi málo, keďže miesto neskôr slúžilo na vojenské účely – najskôr nacistickej a neskôr Červenej armáde, uviedla univerzita.

Mešitu otvorili v júli 1915 a mala slúžiť moslimským vojenským zajatcom. Tých žilo vo Wünsdorfe počas vojny asi 4000, pričom pochádzali z rôznych krajín – Indie, Maroka, Tuniska či Alžírska. Mešitu zbúrali niekedy v rokoch 1925 alebo 1926.

V oblasti čoskoro umiestnia obytné kontajnery pre migrantov, ktorí do Nemecka prichádzajú v obrovskom počte najmä z krajín Blízkeho východu, pričom mnohí z nich sú práve moslimovia. Archeologický tím si dovtedy kladie za cieľ zdokumentovať minulosť miesta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia