Migranti mieria do Švédska, polícia má údajných pašerákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

MALMÖ 8. septembra (WEBNOVINY) – Švédska polícia zatkla 14 ľudí podozrivých z nezákonného prevážania migrantov z Dánska v rozpore s európskym azylovým systémom, napísala v utorok agentúra AP.

Na prevoz využívajú Öresundský most

Hovorca polície Lars Forstell spresnil, že zatknuté osoby sú podozrivé z ilegálneho prevozu migrantov cez Öresundský most ponad Sundský prieliv (Öresund) z dánskej metropoly Kodaň do švédskeho mesta Malmö.

Polícia nateraz neuviedla, či ide o členov organizovaného pašeráckeho zoskupenia alebo jednotlivcov, ktorí sa na vlastnú päsť rozhodli pomôcť osobám prichádzajúcim do Švédska z humanitárnych dôvodov.

Most cez Öresund sa stal ďalším tranzitným miestom pre utečencov v čase, keď ich tisíce prichádzajú do Európy a pokúšajú sa dostať do cieľových krajín. Na základe zákonov platných v rámci Európskej únie by totiž mali utečenci požiadať o azyl v prvej krajine, na ktorej územie vstúpia po prekročení hraníc s úniou, a nie cestovať z jedného štátu do druhého.

Ľudia môžu pomáhať jedlom či oblečením

Na hlavnú stanicu v Malmö pricestovali cez most z Kodane vo vlakoch, autobusmi alebo v autách už desiatky migrantov. Jedným z Dánov, ktorí sa migrantom rozhodli pomôcť, je aj 35-ročný učiteľ Anders Holsteng. Nechal u seba prespať niekoľko utečencov a potom ich previezol do Malmö. „Som presvedčený, že je mojou povinnosťou pomáhať ľuďom na úteku,“ povedal.

Dánska polícia v tejto súvislosti vyzvala občanov, aby migrantom pomáhali vo forme potravín alebo oblečenia a neukrývali ich vo svojich domoch protizákonne ani neprevážali cez hranice.

Od uplynulého týždňa požiadalo v Malmö podľa švédskeho Migračného úradu o azyl približne 700 ľudí. Škandinávska krajina sa považuje za jednu z najotvorenejších pri prijímaní utečencov, vlani ju v počte prijatých žiadateľov o azyl predstihlo v rámci krajín EÚ iba Nemecko.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať