Únia potrebuje spoločný azylový systém, vyhlásila Merkelová

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Merkelova
Nemecká kancelárka Angela Merkelová Foto: SITA/AP

BERLÍN 8. septembra (WEBNOVINY) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyhlásila, že Európa musí zaviesť spoločný systém na vybavovanie žiadateľov o azyl a dohodnúť sa na záväzných kvótach, podľa ktorých sa utečenci rozdelia po celom kontinente.

Nemecko očakáva, že počet utečencov, ktorých prijíma, sa tento rok zvýši oproti vlaňajšku štvornásobne na približne 800 000. Berlín tiež upozornil, že nemôže v prijímaní pokračovať týmto tempom každý rok. Predsedníčka vlády nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Hannelore Kraftová v utorok uviedla, že počet 800 000 utečencov bude v roku 2015 prekročený.

Schengenská zóna môže byť ohrozená

Merkelová vyzvala na prísnejšie uplatňovanie európskych pravidiel. „Tento spoločný európsky azylový systém nemôže existovať len na papieri, ale aj v praxi. Hovorím to, pretože nariaďuje iba minimálne normy na ubytovanie utečencov a minimálnu povinnosť registrovať utečencov,“ povedala na spoločnej tlačovej konferencii so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom v Berlíne.

Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel v pondelok vyhlásil, že ak krajiny východnej Európy a ďalšie štáty budú naďalej odmietať prijať svoj spravodlivý podiel utečencov, schengenská zóna Európskej únie – teda režim bez hraničných kontrol – bude ohrozená.

Štáty EÚ musia nájsť spoločné riešenie

Merkelová však povedala, že štáty EÚ musia nájsť spoločné riešenie utečeneckej krízy a nevyhrážať sa jedna druhej, ak nebudú spolupracovať. „Ja osobne, a diskutovali sme o tom, zastávam názor, že by sme sa nemali pretekať vo vyhrážkach jeden voči druhému. Mali by sme sa spolu rozprávať v duchu vzájomnej úcty,“ uviedla Merkelová.

Nemecká kancelárka dodala, že Európa musí diskutovať o zmenách vo svojej azylovej politike, keďže Grécko ani Taliansko nemôžu prijať všetkých utečencov prichádzajúcich na člnoch z Turecka alebo zo severnej Afriky. Löfven sa pridal k Merkelovej názoru.

„Naša zodpovednosť je hlboko morálna. Je to zodpovednosť človeka voči človeku. Musíme tak konať spoločne. V EÚ je 28 krajín s rovnakou zodpovednosťou,“ uviedol švédsky premiér.

Niektorí povinné kvóty odmietajú

Menšie stredoeurópske a východoeurópske štáty EÚ odmietajú akékoľvek povinné kvóty na prijímanie utečencov, pričom Európska komisia sa chystá predložiť plán, ktorý to má ukončiť, napísala tlačová agentúra Reuters.

Švédsko, ktoré uplatňuje jednu z najštedrejších európskych politík ohľadne utečencov, prijme podľa očakávania tento rok 74 000 utečencov.

Merkelová sa v utorok o kríze telefonicky rozprávala s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom a pochválila turecké snahy poskytnúť ubytovanie mnohým utečencom, predovšetkým zo Sýrie a Iraku. Obaja politici sa zhodli, že utečeneckú krízu musí riešiť medzinárodné spoločenstvo spolu, inak sa neskončí – a na to je potrebné aj na naliehavé politické riešenie konfliktu v Sýrii, preto je nutné vystupňovať snahy.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováSigmar Gabriel