Europoslanci kritizovali Fica, kvóty považuje za iracionálne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Odvolávanie premiéra Roberta Fica
Predseda vlády SR Robert Fico počas tlačového brífingu po skončení rokovania mimoriadnej 24. schôdze NR SR, ktorej hlavným bodom bolo jeho odvolanie. Bratislava, 19. september 2013. Foto: SITA/Ján Slovák

ŠTRASBURG 9. septembra (WEBNOVINY) – Rozdelenie utečencov na základe povinných kvót nič nerieši a je iracionálne. Vyhlásil v stredu na brífingu premiér Robert Fico. Reagoval tak na vystúpenie šéfa komisie Jeana-Clauda Junckera, ktorý opätovne navrhuje zaviesť systém povinných kvót na prerozdelenie migrantov.

„Medzi stanoviskom komisie a postojom krajín Visegrádskej štvorky (V4), pokiaľ ide o kvóty, je jasný rozpor a predpokladám, že sú aj ďalšie krajiny, ktoré majú s povinnými kvótami problém,“ uviedol Fico. Podľa neho „rozhodnutie prikázať niečo suverénnemu štátu je tak vážna vec, že to nemôže byť založené na dobrej vôli úradníka v Bruseli. Je to rozhodnutie, ktoré vyžaduje vážnu politickú diskusiu. Veď s nami o tom nikto nehovoril,“ vyhlásil ďalej slovenský premiér.

Fico chce nájsť iné riešenie

„Len počúvame: povinné kvóty, ale nikto sem nejde, nepresviedča nás a my si myslíme, že povinné kvóty sú iracionálne,“ dodal. Fico očakáva, že takáto vážna téma nebude na rozhodnutí Európskej komisie, ale bude to téma na Európsku radu. Podľa neho môže existovať aj iný režim ako povinné kvóty, nájdime iné riešenie výhodné pre všetkých, vyzval Fico.

„Uvedomme si, že u nás nikto nechce byť. Tí čo by sem prišli na základe rozhodnutia komisie, by od nás odišli, tak aký význam majú takéto kvóty a okrem toho nič o tých ľuďoch nevieme,“ zopakoval na adresu problematiky kvót Fico.

Premiér potvrdil, že vláda pracuje na zozname rôznych opatrení, ktoré sme pripravení ponúknuť na základe solidarity, aby sa zlepšila situácia, v ktorej sa mnohí migranti nachádzajú. Predpokladá, že o tomto zozname bude na budúci týždeň v stredu rokovať aj parlament.

Slovensko je pripravené ponúknuť aj finančný balík

Slovenská vláda je pripravená prispieť k ochrane vonkajších hraníc EÚ, či už ide o finančné prostriedky, vojenské sily alebo iným technickým personálom. Objavujú sa aj návrhy, čo robiť v Sýrii a Líbyi. „Ak vznikne medzinárodný mandát na vytvorenie medzinárodných síl v Sýrii, Líbyi alebo iných krajinách, sme pripravení byť súčasťou takýchto operácií,“ zdôraznil.

Slovensko je podľa Fica pripravené ponúknuť aj finančný balík krajinám, ktoré to potrebujú. Pripomenul aj spoluprácu s Rakúskom a dohodu, že dočasne budú na našom území azylanti z tejto susednej krajiny. Fico nevylúčil, že pomôžeme vyšším počtom azylantov z Rakúska. „Uvidíme, ako to bude fungovať, a podľa tohto sa zariadime,“ dodal.

Podľa Fica Slovensko vyjadruje solidarita tým, čo sú v núdzi, čo sa boja o svoj život. Nehovoríme o pomoc v drobných ale o miliónoch eur. „Solidarita áno, ale tým, ktorí to potrebujú, a nie ekonomickým migrantom,“ uviedol ďalej. Do Rakúska prišlo cez víkend 14 000 migrantov a len 700 požiadalo o azyl. Ako je to možné, spýtal sa premiér. Ekonomický charakter migrácie je čím ďalej viditeľnejší, myslí si premiér.

Príkladom má byť Libanon

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Robert Fico sa stal viackrát predmetom poslaneckej debaty, ktorá nasledovala tesne po vystúpení predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Clauda Junckera na pôde Európskeho parlamentu (EP). Juncker pred europoslancami predniesol svoj prvý prejav o stave únie.

Šéfovia politických skupín v EP a europoslanci ocenili, že Juncker prišiel predstaviť svoje vízie o budúcnosti únie a zhodnotenie svojej doterajšej práce aj napriek tomu, že mu zomrela matka. Vyjadrili mu sústrasť a v reakciách na jeho prejav sa väčšinou zaoberali témou migrácie.

Nemecký europoslanec a šéf frakcie Európskej ľudovej strany (EĽS) Manfred Weber v pléne EP uviedol, že EÚ musí pomáhať utečencom, ktorí „klopú na naše dvere“. Príkladom nám pritom podľa neho môžu byť chudobní Libanončania, ktorí sa dokážu postarať o vysoké počty utečencov. Weber využil svoj časový priestor na kritiku predsedu vlády SR, keď pripomenul, že Fico nechce moslimov, ale iba kresťanských utečencov.

Kritizovali uprednostňovanie kresťanov

„Musím povedať, že nie sme hrdí, že vymýšľame práva iba pre kresťanov. Ľudské práva sú pre všetkých,“ upozornil Weber a dodal, že tieto práva musia platiť nezávisle od náboženstva. Podľa jeho slov v tejto otázke nezlyháva Európa ani Brusel, ale národný egoizmus. Líder skupiny socialistov a demokratov (S&D), taliansky poslanec Gianni Pittella, pripomenul, že EÚ je založená na solidarite, čo by sa malo prejaviť aj pri utečeneckej kríze.

Skonštatoval, že často sa hovorí o priepasti medzi euroinštitúciami a občanmi EÚ, avšak migrácia je svedkom toho, že dochádza k priepastným názorom medzi samotnými občanmi. Pittella privítal Junckerov návrh na kvóty pre azylantov a dodal, že únia musí prehodnotiť dublinský systém spojený s udeľovaním povolenia na azyl.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Manfred WeberRobert Fico