Dáni zastavili vlaky s utečencami, smerovali do Švédska

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
V rámci hromadného presunu migrantov a utečencov prišlo z Nemecka do Dánska od nedele najmenej 1500 osôb. Foto: SITA/ AP

ŠTOKHOLM 9. septembra (WEBNOVINY) – Dánska polícia zastavila v stredu vlaky využívané utečencami a migrantmi smerujúcimi z Nemecka do Švédska v snahe kontrolovať ich pohyb, mnohí z nich však odmietajú vystúpiť a podrobiť sa registrácii.

Podľa policajného vyhlásenia, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, zostáva v dvoch vlakových súpravách stojacich v prístave Rodby na dánskom ostrove Lolland približne 200 ľudí. Požadujú, aby im umožnili pokračovať v ceste do Švédska, kde majú rodiny alebo priateľov.

Premávku prerušili na neurčito

Dánsky železničný dopravca DSB sa pre DPA vyjadril, že premávku vlakov medzi Dánskom a Nemeckom v dôsledku hromadného presunu migrantov prerušili na neurčito. Nemecko a Švédsko sú krajinami, ktoré medzi žiadateľmi o azyl patria medzi najvyhľadávanejšie, zatiaľ čo Dánsko v uplynulých rokoch zareagovalo na ich prílev sprísňovaním príslušných obmedzení.

Dánsky parlament iba minulý týždeň schválil zníženie sociálnych výhod pre novoprijatých utečencov v rámci úsilia tamojšej vlády spraviť pre nich Dánsko menej príťažlivým. V pondelok dánska vláda na svoje opatrenia dokonca upozorňovala správami v libanonských novinách.

Vzburu v Rodby chcú vyriešiť dialógom

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Polícia vyjadrila nádej, že vzburu v Rodby sa jej podarí vyriešiť prostredníctvom dialógu. Migrantom v tomto meste ponúkajú dočasné prístrešie v športovej hale a školách, obyvatelia sa snažia pomôcť potravinami a oblečením. Dánske úrady vyhlasujú, že migranti sa musia zaregistrovať alebo sa vrátiť do Nemecka.

Podľa príspevku polície na sieti Twitter zo stredajšieho poludnia utieklo z jedného z vlakov odstavených v Rodby 30 ľudí, väčšinu z nich sa však podarilo znova zadržať. V pohraničnom meste Padborg na juhu Dánska medzitým uzavreli úsek diaľnice E45 po tom, ako spozorovali popri ňom kráčať približne 300 ľudí.

V rámci hromadného presunu migrantov a utečencov prišlo z Nemecka do Dánska od nedele najmenej 1500 osôb. Dánska vláda chcela uplynulých dňoch dosiahnuť dohodu o tranzite týchto ľudí do Švédska, Štokholm však takýto krok vylučuje.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať