Prímerie na Ukrajine sa teraz viac dodržiava, tvrdí šéf NATO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jens Stoltenberg
Šéf NATO Jens Stoltenberg (uprostred) hovoril aj o potrebe umožniť do oblasti úplný prístup medzinárodným pozorovateľom. Foto: SITA/AP

PRAHA 9. september (WEBNOVINY) – Prímerie na východe Ukrajiny je v súčasnosti dodržiavané najlepšie za dlhý čas. Napriek tomu zostáva situácia veľmi krehká a rešpektovanie prímeria je veľmi dôležité, povedal dnes reportérom počas svojej prvej oficiálnej návštevy Česka vo funkcii generálneho tajomníka NATO Jens Stoltenberg. Informovala o tom agentúra Reuters.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Spojenci musia čeliť novým výzvam

Podľa českých médií šéf NATO hovoril aj o potrebe umožniť do oblasti úplný prístup medzinárodným pozorovateľom.

Po stretnutí s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom povedal, že spojenci musia čeliť novým výzvam a hrozbám z východu i juhu. Každá z nich si však vyžaduje inú odpoveď. Ocenil preto, že sa česká vláda rozhodla zvýšiť výdavky na obranu, uviedol Český rozhlas.

Dodal, že pred rokovaním na úrade vlády sa Stoltenberg spoločne s premiérom Sobotkom stretli s americkými vojakmi, predvojom konvoja, ktorý vo štvrtok prejde cez Česko na vojenské cvičenie v Maďarsku. Šéf NATO tiež vyjadril znepokojenie nad správami o zvýšenej ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii. „Neviem, či to prispieva k vyriešeniu konfliktu,“ vyhlásil. „Myslím si, že je dôležité podporiť všetky snahy o nájdenie politického riešenia konfliktu v Sýrii,“ citovala ho agentúra Reuters.

Migračná kríza je civilná výzva

Stoltenberg sa tak pridal k západným predstaviteľom, ktorí vyzývajú skôr na politické ako vojenské riešenie štvorročného ozbrojeného konfliktu v Sýrii, v ktorom prišlo o život už štvrť milióna ľudí a ktorý vyhnal z domovov polovicu z 23-miliónovej populácie krajiny.

Český vicepremiér Andrej Babiš vyzval generálneho tajomníka NATO na potápanie prázdnych lodí pašerákov ľudí v Stredozemnom mori a na zabezpečenie vonkajších hraníc Európskej únie. Stoltenberg vyhlásil, že migračná kríza je civilná výzva, ktorá si vyžaduje okamžitú reakciu Európskej únie. Aliancia sa podľa neho sústredí skôr na riešenie príčin kríz a stabilizáciu krajín, v ktorých vznikli. „Našou snahou je zabezpečovať stabilitu bez toho, aby sme museli vždy vysielať vojenské sily,“ citoval ho iDnes.cz.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišJens Stoltenberg
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy